In 12 weken je eigen bedrijf starten: de Business Builder mindset

In 2009 woonde ik nog bij mijn ouders. Ik was eenentwintig jaar, was net aan een nieuwe studie begonnen en had twee bijbaantjes. Waarom? Ik wilde mijn eigen bedrijf starten en had geld nodig. Mijn allereerste bedrijf was een make-up webshop. Ik zat uren achter mijn oude Acer laptop om de webshop te bouwen. Mijn moeder viel regelmatig mijn kamer binnen om te vragen waarom ik nog steeds achter de computer zat. Zelfs nadat ik mijn plannen had gedeeld begreep ze het niet en bleef er wat van zeggen. Zucht…

Nadat ik meerdere keren had uitgelegd dat het tijd kost om een webshop te leren bouwen, was ik het zat. Ik was het zat om steeds te horen dat ik achter de computer weg moest. ‘Moet je geen huiswerk maken? Constant achter een scherm zitten is slecht voor je ogen! Kun je niet iets beters met je tijd doen? Waarom ben je niet met vrienden?’ Uiteindelijk kreeg ik ruzie met mijn moeder, gooide haar mijn kamer uit en ging verder met mijn webshop. Mijn Business Builder mindset begon te draaien: I was on a mission and I wasn’t gonna stop!

Herkenbaar?

Andere artikelen en afleveringen in deze serie:

Mijn eigen bedrijf starten leek makkelijk

Ik ben een inventief mens. Als ik iets niet weet dan ga ik op zoek naar het antwoord. Ik heb dan ook jarenlang geleerd over ondernemen, nog steeds! Elke week leer ik weer iets nieuws, maar in het begin waren het vooral praktische dingen. Hoe werkt de KvK inschrijving? Wat is een btw-nummer en hoe maak je een webshop? Hoeveel mag een product kosten? Dit soort dingen uitzoeken vind ik hartstikke leuk! Mijn hyperfocus gaat aan en dan is er zo een dag voorbij, zonder dat ik het doorheb. Love it!

Businessplannen schreef ik binnen een paar uur. Ideeën voor producten kwamen om de haverklap omhoog. Maar er was een ding dat mij gigantisch in de weg zat. De mindset, ofwel de denkwijze van andere mensen over het ondernemerschap. Let wel, toen ik eenentwintig was werd ondernemen niet als iets cools gezien. Dat maakte ondernemen heel erg moeilijk. Het werd gezien als riskant, iets voor mensen met te veel tijd en geld. Niet voor studenten die volgens de maatschappij gewoon moeten leren en daarna werken. 

Niet volgens mijn ouders die niet begrepen waarom ik tijd stak in mijn bedrijf dat niet direct geld opleverde. Ik werd vooral moe van mijn moeders angsten die ze constant uitsprak. ‘Is dat niet zonde van je tijd? Ik zou dat niet doen hoor! Wat als je geen geld verdient? Dan moet je toch weer een baan zoeken en wat als dat niet lukt!?’ Omdat ze niet begreep wat ik aan het doen was en uitleggen niet hielp, hield ik er na een tijdje mee op.

Want eerlijk, die constante stroom van vragen, opmerkingen en verwijten hadden toch effect op mij. Mijn enthousiasme voor het ondernemen werd na elke vraag minder. Plotseling had ik twijfels over dingen waar ik altijd zeker van was. Ik kwam er pas veel later achter dat veel startende ondernemers hier ook last van hebben. Tegenwoordig is het iets minder door de succesverhalen, maar negatieve geluiden zijn er nog steeds. Meestal van mensen waarvan je support verwacht of in ieder geval een luisterend oor. Als dat er niet is, doet dat pijn.

De Business Builder mindset

Inmiddels heeft mijn moeder haar eigen bedrijf, super tof! Nu snapt ze waarom ik uren achter de computer zat. Nu begrijpt ze waarom ik geld uitgaf aan een boekhouder. Nu weet ze waarom je zoveel dingen zelf moet doen als je nog geen geld hebt voor personeel. Ze heeft nu zelf gevoeld hoe het is als mensen je bedrijfsplannen in twijfel trekken. Hoe eng en bevrijdend het kan voelen om je baan op te zeggen. Om zelf keuzes te maken, heerlijk!

Toen mijn moeder nog niet haar eigen bedrijf had en ik moest dealen met haar angsten en opmerkingen, leed m’n mindset eronder. Mijn ‘alles is mogelijk’ manier van denken, werd plots heel negatief. Ik kan namelijk maar een x-aantal pittige opmerkingen van me af laten glijden. Uiteindelijk greep de negativiteit me aan en ging ik ook slechter over ondernemen denken. Gelukkig betrapte ik mezelf daarop en kwam mijn Business Builder mindset to the rescue, whoohoo!

Als je aan mij vraagt wat een Business Builder mindset is, dan zeg ik:

Deze mindset is een ‘ik sta open voor alle opties’ manier van denken. Alhoewel het soms moeilijk is om de manieren van denken die je zijn aangeleerd door ouders, vrienden en de maatschappij af te leren, wil jij toch graag nieuwe mindsets, mogelijkheden, kansen en opties ontdekken. Zodat je jezelf als mens en ondernemer kunt blijven ontwikkelen en daardoor je bedrijf succesvol kunt runnen. 

Deze mindset bewaken is voor mij heel belangrijk. Die heeft me namelijk geholpen om te zien wat anderen niet zien. Zo zag ik een leuk kantoor met vrolijk personeel voor me. In 2019 kreeg ik dat voor elkaar. Dat was me niet gelukt als ik had geluisterd naar wat mijn ouders, vrienden, docenten, werkgevers en de maatschappij tegen mij zei. Mentale kracht is heel belangrijk tijdens het ondernemen. Mijn Business Builder mindset hielp me om die kracht te trainen en sterker te maken. Niemand brengt mij meer van m’n stuk!

Jouw angsten zijn niet mijn angsten

Waarom ik dit vertel? Wel, mijn moeder zal er ongetwijfeld niet blij mee zijn. Ze doet het er maar mee, haha! Dit is hoe ik haar heb ervaren tijdens het opstarten van mijn eigen bedrijf. Echter weet ik dat ik niet de enige ben die zo’n ervaring heeft. En als je binnen 12 weken je bedrijf up and running wil krijgen, dan heb je de Business Builder mindset nodig. Je hebt mentale kracht nodig om je bedrijf, zoals jij dat voor je ziet, voor elkaar te krijgen. Zelfs als niemand anders erin gelooft, maar daar heb je die mindset voor.

Mijn Business Builder mindset hielp me begrijpen dat:

  1. Andermans angsten niet mijn angsten zijn. Ik hoef de angsten van een ander niet over te nemen. Sterker nog: hou ze lekker bij je! Dat de buurvrouw ondernemen eng vindt, betekent niet dat ik het ook eng moet vinden. Daar kies ik nog altijd zelf voor.

  2. Een eigen bedrijf runnen mijn droom is. Er zijn ruim 18 miljoen Nederlanders en slechts 2 miljoen bedrijven. Het is niet raar dat veel mensen mijn ondernemersdroom niet begrijpen. Immers werken de meeste in loondienst en dat is okay. 

  3. Support tijdens het ondernemen niet per se van familie en vrienden hoeft te komen. Ik kan ook nieuwe (ondernemende) vrienden maken en dat heb ik ook gedaan. Het kostte me wel tijd en moeite, maar nu heb ik drie hele lieve (business) besties.
Eigen bedrijf starten

4. Support van familie en vrienden in vele vormen verschijnt. Nu mijn ouders begrijpen waarom ik onderneem, ondersteunen ze mij door bijvoorbeeld te helpen met kantoormeubels verhuizen. Ze hoeven niet alle ins en outs van mijn bedrijf te weten, om er voor mij te zijn. Ik heb geleerd dat zelfs een kopje thee aangereikt krijgen tijdens het werken, ook een vorm van support is. Daar ben ik dan ook heel blij mee en dankbaar voor.

5. Mijn mentale gezondheid bewaken belangrijk is. Daarom ben ik al snel gestopt met vertellen wat ik aan het doen ben voor m’n bedrijf. Ik werk in stilte. Je ziet het wel als mijn nieuwe aanbod af en succesvol is. Door ruis van anderen buiten te sluiten, bewaak ik mijn enthousiasme, energie en creatieve brein.

6. Ik niks moet. Het duurde een paar jaar voordat ik doorhad dat ik de baas van mijn eigen bedrijf ben en me ernaar ging gedragen. Als ik iets niet wil doen, dan hoeft het niet. Maar ook ik heb last gehad van conditionering en deed dingen omdat ‘het zo hoorde.’ Tot ik erachter kwam dat dit dus niet hoeft. Ondernemen doe ik nu lekker op mijn eigen manier.

7. Loondienst (denk)patronen in kaart brengen en afleren heel belangrijk is! Ik werd ondernemer vanuit een baan in loondienst. Daar wordt de afwachtende houding erin gestampt. Die moest ik er voor mijn eigen bedrijf weer uitkrijgen. Niet wachten tot iemand toestemming of orders geeft, maar zelf knopen doorhakken en proactief ondernemen. Ik ben de baas en als ik iets wil doen, dan doe ik het gewoon. Bam! 

business coach

Join the club!

Yay, De Coworking Club is geopend! Are you in?⁠ Klik en ontdek hoe je in 12 weken je bedrijf kunt starten. ⁠Mijn methode is perfect voor startende ondernemers die hun bedrijf snel up and running willen krijgen.

Toedeloe loondienst (denk)patronen!

Bij Build my Business houd ik het graag praktisch. In maart (2023) wil ik je daarom leren hoe je binnen 12 weken je eigen bedrijf up and running kunt krijgen. Met up and running bedoel ik je eerste aanbod af, verkopen en je eerste klant helpen. Het mag perfectly imperfect zijn, want er bestaat geen perfectie zonder imperfectie. Alhoewel ik niet houd van zeggen dat je iets moet, moet je in dit geval toch echt ergens beginnen. Dat is een feit, je kunt er niet omheen. Dus binnen 12 weken up and running zijn is mogelijk en je bedrijf hoeft niet gelijk perfect te zijn.

Echter starten de meeste ondernemers hun bedrijf vanuit loondienst. Doe jij dat ook of ben je al een tijdje zelfstandig onderweg, maar merk je toch nog loondienst (denk)patronen op? Dan moeten we die eerst tackelen! Misschien is er een ander begrip voor, maar ik gebruik  loondienst (denk)patronen. Het beschrijft precies wat het is: denkwijzen, gedrag en patronen die je hebt aangeleerd tijdens je loondienst, die je Business Builder mindset in de weg zitten. De mindset die je nodig hebt om praktisch aan de slag te gaan. Concrete voorbeelden zijn:

  • Een afwachtende houding. Immers ben je gewend dat een manager of leidinggevende jou orders, taken en opdrachten geeft. Pas als je die hebt gekregen weet je wat je moet doen en wanneer het af moet zijn. Een afwachtende houding is funest voor een ondernemer!

  • Besluiteloosheid. Beslissingen maken is eng, want je beseft dat je nu de eindverantwoordelijke bent. Als er iets verkeerd gaat, dan moet jij het oplossen. Die angst (en gelukkig is het slechts een gevoel) kan verlammend werken. Je stopt met ondernemen, want stel je voor dat…

  • De eeuwige ideeënbus. Je bent gewend om nee te horen op al je suggesties. Daarom ga je ervan uit dat je bedrijfsidee toch niet van de grond komt. Je blijft eraan werken terwijl het eigenlijk al goed was. Uiteindelijk ben je jaren verder, heb je honderd goede ideeën, maar ben je nog steeds niet aan het ondernemen.

  • Op nummer twee staan. Anderen gaan altijd voor. Je vrienden, familie, kinderen, je gezin of de hond. Je baan in loondienst slokt al je tijd op. Misschien heb je maandagavond nog een uurtje vrij om aan je businessplan te werken. Althans dat hoop je… Vervolgens ben je zo een halfjaar verder en staat je bedrijf nog steeds niet.

Herkenbaar? No worries, jij bent niet de enige die last heeft van loondienst (denk)patronen. Misschien ervaar je meer of andere patronen dan de voorbeelden hierboven. Het fijnste is dat je nu weet dat dit fenomeen bestaat en dat het je eigen bedrijf starten tegenhoudt. Deze patronen zitten je Business Builder mindset in de weg. Het kan lastig om daarmee om te gaan, maar weten wat er in je hoofd gebeurt is het halve werk.

Eigen bedrijf

Je eigen bedrijf starten

First things first! Want ja, de praktische kant van je bedrijf starten is redelijk makkelijk en leuk. Naar de KvK, een aanbod bedenken en creatief met marketing aan de slag. Maar als je jouw bedrijf binnen 12 weken up and running wil krijgen. Wat vooral betekent dat je ook de minder leuke dingen moet uitwerken, dan is die Business Builder mindset je beste vriend! Want anders word je weer afgeleid door je loondienst (denk)patronen en werk je over een jaar nog voor een baas. Als dat is wat je wil: exit now. No judgement, doe wat goed voelt voor jou!

Wil je wel echt je eigen bedrijf starten en actief ondernemen? Lees: bewust ervoor kiezen om binnen 12 weken je bedrijf up and running te krijgen. Denk aan je eerste aanbod af, verkopen en je eerste klant helpen? Dan heb ik twee korte opdrachten voor je, check it out!

Opdracht 1: Check wat de datum over 12 weken vanaf vandaag is. Dat is je deadline, zet ‘m in je agenda en ga helemaal los! This is it baby, this is not a drill! Binnen 12 weken is jouw bedrijf up and running, daar ga je vanaf vandaag naartoe werken. Geen smoesjes. 

Opdracht 2: beschrijf je eigen loondienst (denk)patronen. Welke patronen en/of welk gedrag houd je nu tegen om je eigen bedrijf te starten? Is het tijd maken voor je bedrijf naast je werk? Is het een gevoel, een gedachte of andermans mening die in je brein is blijven hangen? Schrijf het op en check of deze (denk)patronen kloppen. Zo nee, weg ermee! Check ook welke patronen je nu aanhoudt die niet in je voordeel werken. Op zaterdag de hele ochtend Netflixen? No way, dat is vanaf vandaag vier uur werken aan je bedrijf.

Yeah, that’s right! Ik geef je deze keer huiswerk. Jaaa, je was even vergeten dat je bij Build my Business terecht bent gekomen: dé online business school voor ondernemers. Hier neem je niet alleen kennis op, maar krijg je ook echt dingen voor elkaar. En dus ga je aan de slag met deze twee opdrachten. Je huiswerk voor de komende week. Gebruik je Business Builder mindset om het af te krijgen. Je eigen bedrijf starten hangt ervan af. Want van uitstel komt afstel. 

Vraag jezelf: ‘ben ik een echte Business Builder of de eeuwige ideeënbus waar nooit iets uitkomt?

Kaya-Quintana


P.S. Wil je de antwoorden op je opdrachten met mij delen? Heb je vragen hebt over je eigen bedrijf starten, dan kun je altijd bij mij terecht via info@buildmybusiness.nl. Ik denk graag met je mee over je uitdagingen. Uiteraard kun je mij ook via TikTok volgen voor antwoord in videovorm of een berichtje sturen via Instagram @buildmybusinessnl.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.