Praktische TikTok video tips voor ondernemers

Wow, mijn TikTok experiment voor februari 2023 er alweer op! Ik heb bijna elke dag een TikTok video op twee diverse accounts gedeeld en daar heb ik aardig wat van geleerd. In dit artikel en de bijbehorende podcast deel ik dan ook graag mijn praktische video tips voor ondernemers. Want TikTok kost aardig wat van mijn tijd. Een video maken kost het mij zo’n 45 tot 60 minuten. Vermenigvuldig dat met mijn uurtarief van minimaal €85 en je zit zo op ruim €5000 aan werkuren per maand. Laten we daarom snel de praktische kant induiken!

Ontdek andere artikelen en podcast afleveringen in deze serie:

 1. TikTok voor ondernemers
 2. TikTok inzetten voor je bedrijf: de ROI
 3. TikTok marketingstrategieën voor ondernemers en bedrijven
 4. Praktische TikTok video tips voor ondernemers

Welk video’s werken niet?

Op TikTok is werkelijk niks te gek! Wat mij betreft is deze app het Wilde Westen en ik ben er van alles tegengekomen. Ook dingen die ik liever niet had gezien, haha! Echter is het leuke van TikTok dat je dus van alles kunt proberen en lekker creatief mag zijn. Afhankelijk van je bedrijf en je TikTok strategie, kun je diverse type video’s delen. Maar laten we eerst eens kijken naar welke video’s niet werken.

Zoals je van mij hebt geleerd is TikTok vooral gericht op amusement, educatie, meningen geven, community ofwel ergens bijhoren. TikTok gebruikers willen graag authenticiteit en realness zien. Het hoeft allemaal niet zo perfect, en dus werken gelikte en overgeproduceerde video’s voor geen meter. Merken zoals het Amerikaanse Gap posten bijvoorbeeld enkel brand video’s die de plank volledig misslaan. Wat je dus niet moet doen is stoïcijns gestylde video’s blijven delen en je vasthouden aan je eigen brand guide.

TikTok is voor ‘the cool kids.’ Als je als ondernemer, merk of bedrijf niet los durft te laten, blijf dan weg van deze app. De meest succesvolle ondernemers en bedrijven op TikTok zijn namelijk een beetje ‘messy.’ Ze hebben schijt aan de brand guides waar ze zich op andere social media apps wel aanhouden. Op TikTok gooien ze alle regels uit het raam, awesome! Dit betekent dat ze meedoen aan trends, spelletjes, flauwe grappen en challenges.

Ze filmen de content gewoon op hun telefoons en doen niet al te veel moeite voor de edits. Het draait om snelle, leuke, grappige, schokkende en verslavende content delen. Je logo linksonder in beeld plaatsen? Vergeet het maar, niemand let daarop als ze een TikTok video kijken. Just have fun! Het Nieuw-Zeelandse contentbureau The Attention seeker heeft dat goed begrepen. Hun video’s zijn rauwer dan rauw, gevuld met collega’s die op kantoor de gekste dingen doen. Lekker herkenbaar en dus hebben ze bijna 400.000 diehard volgers. Tevens is hun TikTok account nu een goed voorbeeld van hun content creatie skills. Hallo sterk portfolio!

Welke type video’s kun je maken?

Eva vroeg op Instagram: ‘Ik hou er niet van om mijzelf te filmen, ook mijn stem niet. Is TikTok dan wel geschikt voor mij?’ Liefde voor deze vraag, want ja. Zelfs zonder zelf in beeld te zijn of je eigen stem te laten horen, kun je een TikTok account runnen. Je kunt er zelfs heel wat volgers mee genereren. Zo volg ik zelf iemand die met rustige muziekjes en zonder in beeld te zijn, regelmatig zijn kamerplanten laat zien. Ja, planten. Niks bijzonders zo op het eerste gezicht, maar er zijn dus miljoenen mensen die dit soort rustgevende video’s heerlijk vinden.

Als ondernemer is het zo wel lastiger om daadwerkelijk potentiële klanten van TikTok naar je kassa te leiden. Want eerlijk is eerlijk, jij en ik willen ook weten van wie we iets kopen. De vraag is daarom: ‘Wil je tijd in TikTok steken als je er weinig of geen potentiële klanten uit kunt halen, omdat je niet in beeld bent of soms je stem laat horen?’ Voor mij is dat geen optie, want als ik per dag een uur of twee aan deze app besteed, dan wil ik mijn geld wel terugverdienen. 

Maar niks moet, alles mag! Ik denk wel dat het de moeite waard is om af te wegen waar jij je tijd aan wil besteden en wat het moet opleveren. Als we het hebben over welke type video’s je kunt maken, dan zijn er een paar die er voor ondernemers uitspringen. Check it out:

 1. Tutorials, ofwel educatieve content.
 2. How to <vul in, denk aan how to style deze nieuwe schoenen>.
 3. Vloggen, laat zien hoe het er echt aan toe gaat achter de schermen inclusief blunders.
 4. Travel videos, waar ben je geweest? Waarom en met wie?
 5. Fast forward video’s, waarin je versneld laat zien hoe jij je product maakt zoals kunst.
 6. Trends, doe mee aan trends die aansluiten op je branche. 
 7. Challenges, doe mee aan challenges die aansluiten op je aanbod.
 8. BTS ofwel Behind The Scenes. Laat zien hoe je een order inpakt of een collectie samenstelt.
 9. Q&A’s, beantwoord vragen van potentiële klanten. Het liefst met een beetje humor.
 10. UGC ofwel User Generated Content, deel content over jouw bedrijf en aanbod gemaakt door content creators, influencers en klanten.
TikTok video tips voor ondernemers

Welke content werkt voor jouw bedrijf?

Zoals je aan het bovenstaande rijtje met TikTok video ideeën kunt zien, zijn er veel opties voor jouw bedrijf. Wat ik heb geleerd van bijna elke dag posten in februari, is dat je het beste eerst van alles kunt testen. Na een tijdje gaat het TikTok algoritme vanzelf met je video’s aan de gang en schotelt het je content voor aan mensen die er interesse in hebben. Vervolgens krijg je reacties, likes, shares en saves. Daardoor kun je zien welke content goed werkt en daar vervolgens meer van maken.

Ik maak zelf ook graag gebruik van mijn TikTok video analytics, die krijg je er met een zakelijk account bij. Mijn analytics check ik dagelijks om te zien welke video’s het goed doen en welke niet. Video’s die het niet goed doen archiveer ik, zodat alleen ik ze kan zien. Soms maak ik dezelfde video opnieuw, post ik ‘m weer en kijk ik of het onderwerp het later beter doet. Zoals je merkt is het vooral testen, testen en testen! Inmiddels weet ik dat voor Build my Business het vertellen van gekke verhalen (op mijn eigen chaotische manier), met daarin een ondernemerstip of les verweven, het beste werkt.

Ik kan helaas niet van tevoren zien welke content het beste voor jouw bedrijf werkt. Ik kan je wel een indicatie en een mooi startpunt geven. Vanaf daar is het onderzoeken hoe jij met TikTok video’s je potentiële klanten van de app naar de kassa krijgt. Mijn beste praktische TikTok video tip is het in ieder geval persoonlijk houden. Laat je gezicht zien, maak praatjes, deel bijzondere gebeurtenissen en waarom je doet wat je doet.

Het is begrijpelijk als je net als ik de neiging hebt om met een professionele camera te filmen. Om ervoor te zorgen dat je niks geks zegt, want stel je voor dat een andere professional meekijkt? Of als een potentiële klant door je TikTok video’s denkt dat je niet serieus bent? Ik heb daar ook zeker en zeer serieus over nagedacht. Echter kwam ik zelf tot de conclusie dat we in 2023 leven. Als je nu nog steeds niet een beetje humor, lef en innovatie kan omarmen, dan ben je sowieso niet mijn ideale klant. Ik verwijs je met liefde door.

Mijn TikTok video experiment, het resultaat!

Zoals beloofd zou ik je op de hoogte houden van mijn TikTok experiment. Ik heb in februari 2023 bijna elke dag op TikTok gepost. Ik heb vier accounts en ik heb er twee tijdens het experiment dagelijks gevuld met video’s. Dit zijn de resultaten!

Mijn personal brand account @kayaquintana

Volgers: van 130 volgers naar 178.
Strategie: mezelf neerzetten als de herkenbare ‘girl next door’ wiens mening je vertrouwt en ervaringen herkent. Waardoor je, als ik iets promoot, ook echt iets aanschaft.
Content: vlogs, verhalen vertellen, sketches, unboxing/haul video’s, outfit video’s.
Aantal video’s per dag: 1, maar vaak 2 verschillende korte video’s.

Het Build my Business, ofwel m’n zakelijke account @buildmybusiness  

Volgers: van 128 volgers naar 378.
Strategie: Build my Business positioneren als dé online business school voor ondernemers en mezelf als dé business teacher, coach en consultant.
Content: met name herkenbare verhalen verweven met business tips, vlogs en sketches.
Aantal video’s per dag: 1 lange video van max 3 minuten.

En nu wil je natuurlijk het resultaat ontdekken, haha! Here it goes! Mijn bevindingen zijn als volgt.

Volgers en groei

Mijn zakelijke account groeide sneller, daar heb ik nu meer volgers. Echter zijn veel van de volgers niet mijn ideale/potentiële klant. Ik bedoel, Bertus uit de Achterhoek zal waarschijnlijk niet mijn TikTok cursus kopen, haha! Daarnaast merk ik ook veel nonsense en bot accounts op. Die ga ik over een tijdje verwijderen, want daar heb ik niks aan. 

Op mijn persoonlijke account groei ik minder snel, maar ik merk dat ik daar wel betere volgers aantrek. Mensen die mij als persoon leuk vinden en dus graag blijven volgen door de herkenbare verhalen die ik vertel. Althans, dat is momenteel mijn conclusie. Dit heeft mijn voorkeur, want met deze mensen kan ik een band opbouwen. Mocht ik ooit eens iets promoten of verkopen, dan zijn dit de volgers die als eerste afrekenen.

Potentiële klanten en verkoop

Hier gaat het mij natuurlijk om, maar ik heb ervoor gekozen om tijdens dit experiment nog niet te verkopen via TikTok. Ten eerste koopt niemand na het zien van slechts één video. Daarom zet ik mijn zakelijke TikTok account voor de lange termijn in. Momenteel is mijn plan 1000 volgers bereiken, om vervolgens een product te promoten. Vanaf dat moment zal ik goed kunnen zien hoeveel procent van die duizend volgers converteren naar betalende klanten.

Ik zal dan ook volgers kwijtraken, thank god! Waarom ik daar blij mee ben? Ik wil geen content maken voor mensen die toch niet bij mij willen shoppen. Momenteel heb ik op mijn zakelijke account veel volgers waar ik voor mijn omzetdoel niks aan heb. Die ben ik dus liever kwijt dan rijk. Het staat wel leuk voor de vanity metrics, maar daar ben ik persoonlijk niet gevoelig voor. Op mijn persoonlijke TikTok account heb ik ook nog niks verkocht of gepromoot. Ook hier houd ik de langetermijnstrategie aan. 

TikTok video

Mijn TikTok plannen

Mijn openbare TikTok experiment zit er alweer op, maar ik ga nog even door. Zoals je van mij hebt geleerd, is het belangrijk dat je minimaal drie maanden een marketingstrategie en plan inzet. Ik heb er slechts een heel korte maand opzitten, dus ik ga nog even verder. Mijn voorspelling is, dat ik dankzij mijn persoonlijke en zakelijke TikTok account, mijn merken kan versterken. Mijn strategie richt zich op ‘the go to person’ in mijn branches worden.

Zodra bijna elke ondernemer weet dat ze bij mij moet zijn voor business shortcuts, kan de verkoop beginnen. Op het moment dat mensen mij via mijn persoonlijke account als hun beste online vriend zien, kan ik starten met promoten. Ik ga er later ook een sales funnel omheen bouwen, maar die moet ik eerst maar eens uitwerken. 

Als ondernemer sinds 2009 weet ik maar al te goed dat volgers niet altijd klanten zijn. Ik heb er dan ook geen probleem mee om eerst te investeren in goede en sterke relaties. Eerst veel geven, daarna verkopen en weer veel geven. Het blijft een herbruikbare cyclus. Hopelijk heb je door mijn TikTok video experiment meer over deze leuke app geleerd. Weet je of het een goede plek is om potentiële klanten aan te trekken voor jouw bedrijf, of juist niet.

Heb je vragen over TikTok? Stuur mij dan een e-mail via info@buildmybusiness.nl of stel je vraag op TikTok. Dan krijg je van mij een antwoord via een video, leuk! Uiteraard komt er ook een TikTok cursus aan en zodra die online staat, laat ik het je weten. Ik zal de cursus op de cursuspagina, mijn zakelijke TikTok account, de podcast en natuurlijk ook via Instagram, Facebook en Linkedin aankondigen.

Schrijf je in voor een vrijblijvende uitnodiging en een exclusieve kortingscode. Je ontvangt dan ook meteen de gratis uurtarief/omzet calculator van Build my Business in je inbox.

Veel plezier op TikTok!

Kaya-Quintana

P.S. Ken je een andere ondernemer die ook meer over TikTok video wil leren? Stuur dan dit gratis artikel of de podcast door. Zo kunnen we samen meer Business Builders aan shortcuts helpen voor meer winst, vrije tijd en plezier!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Hey copycat, op inhoud van deze pagina rust auteursrecht!