fbpx
Home
/
ARTICLES
/
SINGLE ARTICLE
/

Jezelf als mens ontwikkelen voor je bedrijf

Jezelf als mens ontwikkelen

Loop je constant tegen jezelf aan tijdens het ondernemen? Dan is dit artikel perfect voor jou! In dit artikel wil ik graag inzichten delen over jezelf als mens ontwikkelen voor je bedrijf. Want waarom zou je op 50% draaien, als je op 100% kunt knallen? Je kan namelijk heel goed zijn in je vak, maar je eigen persoonlijkheid en kwaliteiten zijn even belangrijk. Vaak zitten die ons als ondernemers vaker in de weg dan wij doorhebben. Dat wil je natuurlijk graag voorkomen, so let’s go!

Jezelf als mens ontwikkelen

Je bent ook een mens

Als ondernemer ben je ook een mens en een individu met een eigen persoonlijkheid. De meeste ondernemers vergeten dat en lopen hierdoor tijdens het zaken doen tegen muren aan. Om zichzelf vervolgens constant af te vragen waarom bepaalde dingen maar niet lukken. Het antwoord is dat jij degene bent die jouw bedrijf aanstuurt en je moet zelf een goede basis verzorgen. Dat kan enkel als je jezelf ook als mens ontwikkelt, want jij bent degene die de toon zet. Jezelf als mens ontwikkelen voor je bedrijf is daarom belangrijk.

Veel ondernemers richten zich enkel op het ontwikkelen van hun bedrijf. De branding, winst, marketing, personeel, verkoop en strategie komen altijd eerst. De eigen persoonlijkheid wordt door ondernemers vaak vergeten. Ik wil je dan ook vragen om eens na te denken over hoe jezelf ontwikkelen als mens jou kan helpen tijdens het ondernemen. Welke sterke en zwakke punten heb jij als individu? Hoe merk je dat dagelijks tijdens het ondernemen?

Hoe ik mijzelf ontwikkelde als mens

Ik zal mijzelf als voorbeeld nemen. Ik kan goed plannen, ga altijd een stapje verder en probeerde voorheen alles wat verkeerd kon gaan voor te zijn. Klinkt best goed zou je zeggen, maar dit werkte ook weleens in mijn nadeel. Zo gaf ik mijzelf vaak geen tijd om te relaxen en was ik soms te krampachtig tijdens het zaken doen. Als een taak iets langer duurde dan gepland, kon ik geïrriteerd raken en voelde ik mij schuldig. Ja, ik was een perfectionist. Guilty as charged, oeps!

Ik wilde namelijk dat alles te allen tijde goed zou gaan, maar ik heb niet overal invloed op. Nu ik mij daar al een tijdje bewust van ben, kan ik er goed aan werken. Dit houdt in dat ik relaxter in mijn werk sta en mijzelf niet meteen schuldig voel als iets wat langer duurt. Dit zorgt voor een relaxte houding waardoor ik mijn werk met plezier kan doen. Mijn collega’s en klanten hebben nu een veel betere sparringpartner, waar ze met een gerust hart terecht kunnen.

Jezelf als mens ontwikkelen

Even in de spiegel kijken

Ik kijk als mens regelmatig even in de spiegel en vraag mij dan af: ‘Hoe kan ik als mens ontwikkelen zodat mijn bedrijf nog meer kan groeien?’ Ik wil je aanraden om hetzelfde te doen. Schrijf simpelweg eens op waaraan je wilt werken, waarin je als persoon beter wilt worden. Vraag eens aan vrienden en oude collega’s hoe zij jouw sterke en zwakke punten zien. Alhoewel dit heel confronterend kan zijn, kun je er heel erg veel van leren.

Voorbeeld: Stel dat je feedback van klanten (onbewust) persoonlijk opneemt en je daardoor meteen onzeker voelt, dan is het toch wel fijn om te weten waar dat vandaan komt. En hoe je daar mee om kunt gaan. Want feedback van klanten is vaak helemaal niet naar jou gericht, maar op de service of het product wat je levert. Waarom raakt het je dan zo persoonlijk? Ga daar eens achteraan. Want als je feedback objectief leert te bekijken, hoeft het je persoonlijk niet meer te raken. Heerlijk, want zo kun je werken aan je bedrijf, zonder je rot te voelen over feedback.

Hoe kun jij jezelf als mens ontwikkelen voor je bedrijf?

Kaya-Quintana

P.S. Volg Build my Business ook via Bloglovin voor meer blog updates.

 

Wendy Chandler

Vel pretium lectus quam id leo in vitae turpis. Condimentum id venenatis a condimentum vitae sapien pellentesque habitant morbi. Urna nec tincidunt praesent semper feugiat nibh sed pulvinar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.