Netwerken voor ondernemers

Netwerken is voor veel ondernemers erg belangrijk, maar soms ook moeilijk. Want hoe stap je uit die vertrouwde cirkel en hoe ontmoet je de meest interessante mensen? In dit artikel geeft ik je graag mijn tips voor het opbouwen van een netwerk waar je echt iets aan hebt. We gaan aan de slag met praktische tips waardoor je snel waardevolle connecties en vrienden kunt maken, let’s go!

Vrienden maken

Mijn beste advies omtrent netwerken is het zien als vrienden maken. Vrienden zijn de mensen in je leven die je echt iets gunnen en graag hun best doen voor jou. Als ondernemer is het dan ook belangrijk om vrienden te maken in de plaats van ‘netwerk connecties.’ Wanneer je netwerken ziet als vrienden maken en daar ook daadwerkelijk mee bezig bent, zal je merken dat het makkelijker is dan je denkt. Je praat immers veel makkelijker met vrienden dan met zakelijke connecties.

Vrienden blijven ook langer hangen en dat is precies wat je nodig hebt als ondernemer. Je wil graag mensen om je heen verzamelen die aansluiten bij jouw interesses, motivatie en ambities. Zo bouw je niet alleen een waardevol netwerk op, maar ook een groep met mensen waar je echt iets aan hebt. Als ondernemer kun je namelijk altijd vrienden gebruiken waar je inspiratie uit kunt halen. Vrienden waarmee je kunt brainstormen, chillen en leren zodat je nog beter in je onderneming kunt staan.

Events vinden

Er zijn veel platformen waar je leuke netwerk events kunt vinden. Bij Build my Business organiseren we regelmatig events met een leuke thema. Je kunt deze events via onze Facebook pagina ontdekken. Nu we het toch over Facebook hebben, via de event pagina vind je allerlei events in je eigen buurt of daarbuiten. Je kunt ook kijken op Meetup, EventbriteLinkedin en op Instagram worden ook steeds vaker uitnodigingen voor netwerk events gedeeld.

Ervan uitgaande dat je al een netwerk hebt, kun je ook daar eens rondvragen naar nieuwe events. Vaak hebben je eigen vrienden ook wat goede tips omtrent netwerk events. Hierdoor heb je meteen een leuke connectie en kun je wellicht samen het event bezoeken. Je eigen vrienden hebben vaak ook hun eigen netwerk waarin je weer nieuwe mensen kunt ontdekken. Je kunt zo op je eigen tempo uit je comfortzone stappen als je net met netwerken begint.

Eerst onderzoeken

Een netwerk event bezoeken kan een beetje eng zijn, echter kun je door wat onderzoek dat gevoel makkelijk van je af zetten. Je kunt bij veel events namelijk alvast de gastenlijst doornemen voordat je ernaartoe gaat. Zo heb je van tevoren een beeld van de bezoekers en voelt het minder als ‘het grote onbekende.’ Het helpt je ook bij het op gang brengen van een gesprek. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je weet dat jouw gesprekspartner goed is een marketing, want dat heb je al even opgezocht.

En hoppa, je hebt een goede inhaker om een leuk gesprek te starten. Overigens laat het andere ondernemers ook zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in wat ze doen. Hierdoor kom je weer terug bij tip nummer een: Zie netwerken als vrienden maken. Door van tevoren te onderzoeken wat er tijdens een event gaat gebeuren, kun je jezelf er ook op instellen. Een psychologisch trucje waardoor je zeker en relaxt het event instapt. Immers heb je voor jezelf prima op een rijtje wat je gaat doen en wie er is. Je kunt het zo leuk maken als je zelf wilt.

netwerken

Ik wil iets van jou

Veel ondernemers gaan naar netwerk events gewapend met een strakke pitch en visitekaartjes. Tevens gaan ze er vaak naar toe omdat ze een opdracht willen scoren. Wanneer je met zo’n ondernemer in gesprek gaat merk je meteen dat hij of zij iets van je wilt. Het gaat ze dus niet om jou, maar om wat ze van je kunnen krijgen. Dat is nooit een prettig gevoel en zeker niet de juiste basis voor een goede (netwerk) relatie of connectie. Ik wil je dan ook aanraden om je instelling omtrent netwerken bij te stellen.

Ga niet naar een event toe met de gedachte dat je iets wilt van de mensen die er zijn. Neem deel aan een netwerk event omdat je daadwerkelijk interesse hebt in de deelnemers. Kun je vrienden maken? Kun je wellicht iets leren van de andere aanwezige ondernemers? Of kun jij iemand uit de brand helpen omdat jij de juiste kennis hebt? Zorg er in ieder geval voor dat jouw deelname aan een netwerk event waardevol is en dat je niet enkel bezig bent met iets willen van de andere ondernemers.

Weg met die visitekaartjes

Veel ondernemers drukken je meteen een visitekaartje in de hand. Echter belanden die vaak weer in de prullenbak. Daarom raad ik mijn klanten altijd aan om bijvoorbeeld met Linkedin te werken. Of doe eens gek, sla meteen iemands telefoonnummer op in je telefoon. Want wat is er nu makkelijker dan een appje sturen wanneer je met iemand in contact wilt komen? Maak netwerken praktisch en interactief door direct goed contact te leggen met andere ondernemers.

Vooral Linkedin werkt heel erg goed als het gaat om netwerken. Je kunt zo iedereen weer makkelijk terugvinden, een bericht sturen of mensen aan elkaar koppelen. Vergeet niet om leuke connecties nog een bericht na te sturen als je echt een leuk gesprek had. Netwerken voor ondernemers draait om vrienden maken en langdurige relaties opbouwen. Daar moet je dan ook wel wat moeite voor doen en gelukkig gaat dat ook online heel makkelijk.

Er is nog veel meer te vertellen over netwerken voor ondernemers, maar ik denk dat je met deze tips al goed van start kunt. Op vrijdag 28 september 2018 ben je ook van harte welkom bij het Business Talk event van Build my Business. Zet jezelf aanwezig op onze Facebook event pagina en kom in Den Haag gezellig met ons vrienden maken.

Ben jij er ook bij?

Kaya-Quintana

P.S. Scoor hier je kaartje voor het netwerk event.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.