,

Zo gebruik je een maandelijkse business check voor bedrijfsgroei

Allereerst: happy new year! Hopelijk heb je een fijne jaarwisseling gehad en ben je ready to go voor het nieuwe jaar. Ik ben op de eerste maandag van het jaar begonnen met een business check, waarmee ik ervoor zorg dat mijn bedrijf groeit zoals ik het wil. Want het is verleidelijk om doelen te stellen en gelijk aan de slag te gaan. Echter heeft als een kip zonder kop aan mijn bedrijf werken nooit iets goeds opgebracht. Daarom maak ik eerst plan!

Mijn doelen voor 2023

Om je te helpen bij het ontwikkelen van je eigen business check, deel ik mijn doelen voor het nieuwe jaar ter inspiratie. Zonder doelen valt er namelijk weinig te checken, haha! Mijn doelen zijn overigens volledig ingericht op wat bij mij past. Ik heb niet naar anderen gekeken en enkel gekozen voor dingen waar ik blij van wordt.⁠ Dit betekent dat ik anders naar mijn bedrijf kijk. Ik vind nu dat m’n onderneming mijn lifestyle zou moeten ondersteunen, terwijl ik voorheen leefde om te werken.

Daar had ik geen problemen mee. Ik vind mijn werk en een bedrijf runnen super leuk. Echter kwam ik ongemerkt in een situatie terecht waar ik minder blij mee was. Zo was ik alleen nog maar aan het werk en was mijn privéleven plots verdwenen. Alles draaide om klanten en wat zij nodig hadden, maar daarvoor ben ik geen ondernemer geworden. Daarom ben ik 2022 gestart met mijn bedrijf en lifestyle anders inrichten. Daar kwamen deze doelen uit:

 1. Minder werken, meer verdienen door processen bij Build my Business te automatiseren.⁠
 2. Minstens zes nieuwe cursussen voor ondernemers ontwikkelen en lanceren.⁠
 3. Een nieuwe auto, want ik ben het ov helemaal zat! Doe maar een Jeep of een Range Rover.
 4. Verhuizen naar mijn favoriete wijk in Den Haag.⁠
 5. Mijn gezonde gewicht weer bereiken, zodat ik mijn favoriete outfits weer aankan en gezonder ben.⁠
 6. Minstens vier keer per jaar op vakantie. Ik wil minimaal een week voor elke reis vrijhouden.⁠
 7. Meer nieuwe vrienden maken en daten, want ik wil meer lieve mensen om mij heen.⁠
 8. Slow living nog beter implementeren zodat ik bewust van mijn leven kan genieten, want dat doe ik nog veel te weinig!⁠

Doelen stellen voor jezelf

In podcast aflevering 22 en het bijbehorende artikel hebben we het gehad over een haalbaar omzetdoel. Een doel dat past bij jouw mogelijkheden en bedrijfssituatie. Mijn tip is om hetzelfde te doen als je aan de slag gaat met doelen stellen (voor het nieuwe jaar). Trek jezelf even lekker los van de buitenwereld. Laat je niet van de wijs brengen door mijn doelen of die van een ander. Neem de tijd om in stilte te onderzoeken wat voor jou belangrijk is.

Door gewoon even met je eigen gedachtes en gevoelens te zijn, kun je doelen stellen die echt bij je passen. Doelen waar je echt blij van wordt, waardoor je maandelijkse business check een heel leuk momentje wordt. De doelen die je stelt hoeven overigens niet enkel zakelijk te zijn. Zoals je bij mij kunt zien staan er ook persoonlijke doelen bij. Dat komt omdat ik als mens en ondernemer slechts één persoon ben. 

Wat ik in mijn privéleven doe raakt mijn bedrijf en andersom. Je kunt de doelen uiteraard scheiden. Zo haal ik uit mijn doelenlijstje een rijtje met persoonlijke en zakelijke doelen. Ik werk aan beide lijstjes afzonderlijk, maar uiteindelijk sluiten ze altijd weer op elkaar aan. Waardoor ik heb geleerd dat heel rigide alles van elkaar scheiden soms averechts kan werken. Ik kan me goed focussen op zakelijke doelen maar privé loop ik altijd achter, oeps!

Zo kan ik bijvoorbeeld mijn doel voor een gezond gewicht niet behalen als ik te veel werk. Waardoor ik de zes cursussen die ik dit jaar wil ontwikkelen, heel goed moet inplannen. Anders loop ik mezelf weer voorbij. Mijn punt is dat doelen stellen altijd een goed plan is. Ervoor zorgen dat ze echt bij jouw persoonlijkheid, lifestyle, bedrijfssituatie en mogelijkheden passen is nog beter!

De business check voor bedrijfsgroei

De business check gebruik ik om mijn bedrijf te checken. Haha, nogal wiedus! Maar toch heb ik dat niet altijd gedaan en ik deed het ook niet op een vast moment. Echter heb ik nu in mijn Google calendar elke eerste maandag van 09.00 tot 12.00 geblokt om de maandelijkse business check uit te voeren. En dat is een non-negotiable voor mij. Een non-negotiable is iets waar ik niet van afwijk, tenzij het echt niet anders kan. 

Anders ben ik twaalf maandagen per jaar van 09.00 tot 12.00 niet beschikbaar. Niet voor klanten, vrienden, familie of entertainment. Nope, ik zit lekker in stilte of met een lofi playlist achter mijn bureau om mijn business check door te nemen. Zodat ik lekker in alle rust kan onderzoeken of mijn bedrijf loopt zoals ik wil. En als dat niet zo is, dan is dit het moment waarop ik bekijk waarom het niet werkt en wat ik eraan kan doen.

Business check

Mijn maandelijkse business check vragen

Zoals altijd geef ik je praktische tools mee om je bedrijf te bouwen. Deze keer deel ik graag een paar vragen die ik mezelf tijdens de maandelijkse business check stel. Uiteraard mag je zelf vragen bedenken en checks ontwikkelen die bij jouw doelen passen. Echter kun je mijn vragen ongetwijfeld ter inspiratie gebruiken. Mijn vragen zijn trouwens continue in ontwikkeling omdat ik nooit van tevoren weet hoe het leven loopt. Momenteel houd ik het onderstaande rijtje aan.

Financiën

 1. Hoe gaat het met de omzet? Gaat het goed? Super, hoe kan de winst verhogen?
 2. Loop ik achter op mijn omzetdoel? Zo ja, hoe kan ik de komende maand meer geld verdienen? Denk aan marketing, verkoop etc.
 3. Zijn alle facturen verzonden, hebben alle klanten betaald en heb ik zelf ook al mij inkoopfacturen voldaan?
 4. Welke belangrijke notities kan ik voor de boekhouder klaarleggen?

Doelen

 1. Ben ik goed op weg op mijn doelen te behalen? Zo ja, wat doe ik waardoor dat lukt en kan ik het vaker doen?
 2. Loop ik achter op een of meerdere doelen? Zo ja, hoe komt dat en wat kan ik deze maand doen om ze wel te halen?
 3. Passen mijn doelen op dit moment nog bij mij? Als er een of meerdere doelen niet meer aansluiten op mijn bedrijf of leven, kan ik ze wegstrepen en vervangen?

Privé

 1. Hoe gaat het met mij?
 2. Vind ik het nog leuk hoe ik nu aan mijn bedrijf werk? Zo ja, keep it up! 
 3. Als ik iets in mijn bedrijf of werk niet leuk vind, hoe kan ik er dan zo snel mogelijk van af of de situatie verbeteren?
 4. Is mijn werk-privé balans nog goed? Hoeveel uren heb ik de afgelopen maand gewerkt? Hoe kan ik minder werken, meer voor elkaar krijgen en zo meer van het leven genieten?

Klanten

 1. Ben ik blij met mijn huidige klanten? Zo ja, hoe kan ik ze langer bij me houden?
 2. Welke klanten vind ik niet leuk en waar ligt dat aan? Als ik een klant echt niet leuk vind, hoe kan ik de relatie dan zo snel mogelijk vriendelijk en professioneel beëindigen? 
 3. Ben ik nog behulpzaam genoeg voor mijn potentiële en huidige klanten? Zo ja, welke dingen doe ik gratis of op eigen initiatief voor hen?
 4. Als ik niet behulpzaam ben, hoe kan ik dat weer worden en wat kan ik weggeven om anderen blij te maken?
Een business check

Aan de slag met bedrijfsgroei

Hoppa, dat zijn een rits vragen waarmee je ongetwijfeld goed uit de voeten kunt! Als ik deze vragen voor mijzelf beantwoord, schrijf ik ze ook echt op. Ik kan zo van maand tot maand zien hoe het met mij en mijn bedrijf gaat. Het business check document dat ik bijhoud is ook een naslagwerk voor als ik het even niet meer weet. Ik kan simpelweg even terugbladeren naar een vorige maand om te zien hoe ik toen een bepaald probleem had opgelost, handig!

Door de business check kun je dus heel goed zien waar je bent gestart, waar je nu staat en waar je naartoe werkt: je doelen. Nieuwe kansen slippen niet meer door je vingers heen, want jij weet precies wat er in je bedrijf gebeurt. Maar ook waar je valkuilen liggen zodat je kunt voorkomen dat je in de toekomst dezelfde fouten maakt. De checks hebben mij ook geholpen om mijn bedrijven te laten groeien.

Zo kan ik analyseren hoeveel geld er binnenkomt. Kon ik 2017 mijn eerste kantoor huren en personeel aannemen, omdat ik wist dat ik er klaar voor was. Ik kan door de maandelijkse business check weloverwogen keuzes voor mijn bedrijf maken. Hierdoor groeit mijn bedrijf sneller op een manier die bij mij past, maar ik kan de groei ook vasthouden. Want mijn onderneming staat op een sterke basis waarvan ik elk gaatje en hoekje ken.

Nu is het tijd om zelf met je eigen maandelijkse business check aan de slag te gaan. Mocht je er nog vragen over hebben, laat het me dan even weten. Je kunt mij altijd mailen via info@buildmybusiness.nl of een berichtje via Instagram @buildmybusinessnl sturen. Ik denk graag met je mee over je eigen versie van de check.

Keep Building your Business,

Kaya-Quintana

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.