Motivatie voor ondernemers

Gemotiveerd blijven als ondernemer is soms best lastig. Vooral als je er financieel alleen voor staat. In dit artikel deel ik daarom graag hoe ik gemotiveerd blijf als ondernemer, zodat jij er hopelijk ook iets aan hebt. Soms lijkt het namelijk alsof alle ondernemers het beter doen dan jij. Immers laten mensen op social media enkel hun beste momenten zien en niet het achterste van hun tong. Blij dan maar eens gemotiveerd! Toch is motivatie voor ondernemers makkelijker te vinden dan je denkt, let’s go!

Intrinsieke motivatie

Je hebt motivatie en je hebt motivatie. Intrinsieke motivatie is motivatie die vanuit jezelf komt, omdat jij graag iets wil bereiken. Niemand hoeft je te motiveren, want je bent al gemotiveerd tot in je tenen. Wanneer je andere mensen, spullen, ervaringen of bevestiging nodig hebt om jezelf te motiveren gaat er iets mis. De reden waarom ik intrinsieke motivatie aanhaal is omdat het goed is om te ontdekken of je dit hebt.

Waarom ben je aan het ondernemen? Is het omdat je jouw vak zo beter kunt uitoefenen? Omdat je er zo van houdt dat je niets anders kan? Is het uit noodzaak of leek het je wel leuk om het eens te proberen? Echte ondernemers kunnen vaak niets anders dan ondernemen. Het zit in hun bloed en zonder de ruimte om ondernemend te zijn worden ze heel ‘verdrietig.’ In het kader van jezelf motiveren is dit belangrijk om te weten. Als jij dit herkend ben je ongetwijfeld een echte ondernemer en zit het met je intrinsieke motivatie helemaal goed!

Back to basic

Door mijn intrinsieke motivatie voor ondernemen ben ik eigenlijk altijd gemotiveerd. Echter voel ik die motivatie niet altijd en daarom ga ik soms even terug naar de basis. Toen ik in 2009 begon met ondernemen weet ik nog goed hoe ik mij voelde toen ik bij het KvK loket stond. Ik was zo enthousiast dat ik bijna uit mijn vel sprong, haha! Ik vond het helemaal te gek dat ik mijn eigen bedrijf had ingeschreven. Dit betekende voor mij namelijk nooit meer nee horen en gewoon doen waar ik goed in ben.

Ook jij hebt een unieke reden waarom je bent gestart met ondernemen. Denk daar op de moeilijke momenten even aan terug. Hoe voelde het toen je bij de KvK langs ging? Wat kwam er in je op toen je een eigen btw-nummer kreeg? Toen die eerste klant akkoord gaf op je offerte, was dat niet het aller coolste moment ooit? Ja, als je daaraan terugdenkt kom je ongetwijfeld weer helemaal in de ‘spirit.’ Motiveer jezelf door even terug naar de basis te gaan, naar datgene waar het voor jou allemaal om draait.

Motivatie voor ondernemers

Je eigen succesverhalen

Wanneer je even geen motivatie hebt is het belangrijk om te kijken naar eerder behaalde successen. Een tip die ik van een psycholoog kreeg toen ik zelf moeite had met het zien van mijn eigen mijlpalen. Ik had constant het gevoel dat ik achter de feiten aanliep en dat iedereen het beter deed dan ik. Hierdoor ging mijn motivatie snel achteruit, tot ik bedacht dat mijn succes er anders uitziet dan die van een ander. De psycholoog raadde mij tevens aan om mijn successen visueel te maken door ze op te schrijven. Een simpel rijtje met alles wat ik de afgelopen tijd bereikt had liet mij zien dat ik het al heel goed deed.

Hallo motivatie! Want het zien van al die toffe dingen die ik al had bereikt zette alles weer in perspectief. Ineens zag ik dat ik het veel beter doe dan ik dacht. Dat gaf mij die nodige motivatie boost om weer verder te gaan. Veel ondernemers zijn net zoals ik, wij houden alles in ons hoofd maar vergeten alsnog de helft. Schrijf daarom gewoon eens op wat er deze week of de laatste maand goed ging. Dat mag van alles zijn, kleine taken of grote mijlpalen. Het zal je ongetwijfeld verbazen hoe goed je het eigenlijk al doet.

Succes is uniek

Wanneer we het over succes hebben denken veel mensen meteen aan geld, beroemd zijn of luxe items. Echter kan zo’n gedachtegang je motivatie volledig onderdrukken. Als je constant aan succes denkt op deze wijze, wordt het erg lastig om je eigen successen in perspectief te zien. Het belangrijkste wat ik ooit heb geleerd is dat succes voor iedereen anders is. Voor mijn buurvrouw is succes haar zoon kunnen opvoeden. Voor mijn vriendinnen is een baan in de zorg succes en voor mij het runnen van een bedrijf. Ofwel, succes is echt voor iedereen anders.

Laat je daarom niet van de wijs brengen door andermans definitie van succes. Schrijf gewoon eens je eigen definitie uit en hou je daaraan. Zodra je weet wat succes voor jou betekent kun je er ook veel beter en gericht aan werken. Reken maar dat dit je motivatie ten goede komt! Motivatie voor ondernemers is vaak dichterbij dan je denkt. Zolang je dicht bij jezelf, je eigen bedrijf en doelen blijft kun je keer op keer die intrinsieke motivatie weer ophalen. Om vervolgens lekker succesvol te zijn volgens je eigen definitie!

Hoe motiveer jij jezelf?

Kaya-Quintana

P.S. Vind je het lastig om je eigen definitie voor succes vast te stellen? Boek dan een coachsessie zodat we er samen aan kunnen werken. Mail voor meer informatie naar info@buildmybusiness.nl.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.