Faalangst bij ondernemers blokkeert succes, herkenbaar?

Ik signaleer een trend: faalangst bij ondernemers. Hoe? Wel, de afgelopen maanden raak ik regelmatig met ondernemers in gesprek, dankzij mijn gratis Business Babbels en de Build my Business Facebook groep. Meestal lees ik tijdens gesprekken met ondernemers tussen de regels door. Ik vraag het ook regelmatig op de man af: ‘Wat houd je tegen om te doen wat goed voelt?’ Het antwoord is vaak iets met twijfel of een onzeker gevoel door het grote onbekende. Maar ook angst om te falen en het daarbij behorende gezichtsverlies, ofwel de publieke afgang wordt genoemd.

Ik hou niet van generaliseren, maar laten we voor het gemak zeggen dat deze gevoelens en gedragingen onder het kopje faalangst kunnen vallen. Zo was ik laatst via de Facebook messenger in gesprek met een onderneemster die twijfelde over haar tarieven. Specifiek gezegd wist ze niet zeker of de prijzen van haar aanbod op de website zetten een goed idee is. Hierdoor duurt het langer dan nodig om haar website af te maken. Want ja, wat als tarieven op je website zetten ‘fout’ is? Daarom stelt ze het afmaken uit.

Weer een andere ondernemer gaf aan dat ze haar aanbod steeds opnieuw uitwerkt. Ze is er al maanden mee bezig, maar twijfelt steeds over de inhoud. Ze vind het ook lastig om van start te gaan omdat ze nog nooit eerder mensen begeleid heeft vanuit de nieuwe rol die ze wil aannemen. Uiteindelijk heeft ze nu al maanden niks verkocht, want haar aanbod is nog steeds niet af. Ze had hier al met meerdere business coaches over gesproken, maar ze is helaas nog steeds niet begonnen met de verkoop.

De meeste ondernemers die blijven hangen bij onnodige details, zijn bang om gewoon te beginnen. Jezelf afleiden met een marketingstrategie of toch nog even de website updaten, is makkelijker dan je (faal)angst aanpakken. Je bent door die kleine dingen alsnog bezig met je bedrijf, waardoor het minder erg voelt dat je nog niet echt aan het ondernemen bent. Je bent er simpelweg nog niet klaar voor. Nog niet alles is perfect en dus hoef je, kun je of mag je nog niet beginnen. Bullshit natuurlijk, maar faalangst bij ondernemers en angst in het algemeen, kan je heel lang in de greep houden. Dusss, wat kunnen we eraan doen?

First things first

Ik ben geen psycholoog en ik ga je niet vertellen hoe je met faalangst om moet gaan. Het kan ook zijn dat je geen faalangst hebt maar wel druk, angsten en twijfels voelt. Of je dat nu door anderen voelt, of door de regels en doelen die je jezelf oplegt. Het blijft een vervelend gevoel, waardoor je als ondernemer niet of te weinig ontwikkelt. Ik heb zelf geen last van faalangst, maar ervaar soms wel een gezonde dosis angst voor het onbekende. Zoals altijd ga ik je niet vertellen wat je moet doen, maar wel wat je zou kunnen doen. Ik kan bijvoorbeeld delen hoe ik met deze gevoelens deal en wellicht helpt dat. 

Ik ben namelijk geen fan van mijn eigen ervaringen of mening neerzetten als dé waarheid. Daarom deel ik enkel mijn ervaringen en als het jou helpt: top! Werkt het voor jou anders? No worries, je vindt vanzelf je eigen copingstrategie. Faalangst bij ondernemers bespreken, helpt in ieder geval om het onderwerp te normaliseren. In plaats van doen alsof alles koek en ei is, omdat we de druk van de maatschappij voelen. Persoonlijk pak ik het probleem liever aan, dan dat ik het ergens in de lucht laat hangen. Vandaar dit artikel en de bijbehorende podcast aflevering over faalangst bij ondernemers, let’s go!

Faalangst bij ondernemers

Het is een beetje krom

Correct me if I’m wrong, maar ik denk dat er op ondernemers extra druk ligt. Met name omdat er zo’n ‘fly or fail’ sfeertje rond ondernemen hangt. Als je niet gelijk succesvol bent, nou… dan heb je als ondernemer gefaald hoor! Zodra je aankondigt dat je een bedrijf wil starten, lijkt het alsof de hele wereld meekijkt. Je ouders, je vrienden en andere ondernemers willen weleens even zien of jij het echt kan. Het kan voor extra druk zorgen waar je niet op zit te wachten. Toch worden veel ondernemers hiermee geconfronteerd.

Best raar, als je het mij vraagt. Want als je in loondienst gaat werken, kijken mensen je niet op de vingers. Als je door een baas ontslagen wordt, vinden mensen het rot voor je. Dan helpen ze je graag met het vinden van een nieuwe baan. Dan heb je ook nog jobhoppers die elke zes maanden wéér ander werk zoeken, maar dat ziet men als iets positiefs. Want dan ben je bezig met zelfontwikkeling en zo veel mogelijk kennis opdoen, blablabla chocoladevla! Over falen wordt weinig of niet gesproken als het gaat om werken in loondienst. Weird! 

Maar als een ondernemer even niet op het hoogste niveau presenteert. Nou… pfff… Moet je dan niet maar weer een baan gaan zoeken!? Ofwel, er wordt naar mijn mening met twee maten gemeten. Ik denk dat faalangst bij ondernemers onder andere hierdoor getriggerd wordt. Het is ook een beetje krom om zo te ‘meten.’ Want eigenlijk beloop je als medewerker in loondienst en als ondernemer ongeveer hetzelfde pad. Als werknemer heb je een baas en meestal begin je bij een bedrijf onderaan de ladder, met een lage functie. Je werkt jezelf omhoog en krijgt niet altijd de beste beoordelingen tijdens functioneringsgesprekken. Je moet jezelf bewijzen voordat je een hogere functie krijgt. Soms kost je dat zelfs jaren van je leven!

Als ondernemer start je met één klant en een paar basisvaardigheden die je nodig hebt om je werk te doen. Daarna krijg je meer klanten, ontvang je reviews en feedback zodat je jezelf kunt verbeteren. Ook als ondernemer werk je jezelf omhoog, zodat je bijvoorbeeld personeel kunt aannemen. Eigenlijk verschilt het proces van succesvol worden als werknemer, niet zo heel veel van een ondernemer die ook succesvol wil zijn. En toch lijkt het alsof ondernemers harder worden beoordeeld dan de gemiddelde werknemer, stom!

Waar komt faalangst bij ondernemers vandaan?

Naar mijn inzicht kan de druk van buitenaf ervoor zorgen dat je als ondernemer faalangst ervaart. Of iets wat daarop lijkt. Het kan ook zijn dat je voor jezelf bepaalde grenzen en doelen hebt gesteld, die (nog) niet realistisch zijn voor je huidige situatie. Als je jezelf toch aan zo’n doel blijft vasthouden, dan blijf je waarschijnlijk heel lang hangen bij allerlei kleine details. Want je vindt dan bijvoorbeeld je aanbod nooit goed genoeg en dus blijf je eraan sleutelen. Ondertussen verkoop je niks en ben je niet aan het ondernemen. 

Ik denk ook dat de druk die we soms voelen, opgedrongen perfectionisme van buitenaf is. Want zodra je als ondernemer iets online zet of iets nieuws deelt, dan lijken vooral mensen in je directe omgeving daar iets van te vinden. Juist de mensen waarvan je dacht dat ze blij of enthousiast voor je zouden zijn, komen meteen met een kritische noot. Of met een: ‘Ja leuk, maar… <vul diverse bezwaren/adviezen/meningen in>. Na het aanhoren van ongevraagd advies ga ik zelf ook weleens twijfelen of mijn idee wel goed genoeg is. Ik kan dan de neiging hebben om alles tot in puntjes uit te werken, zodat er niks ‘fout’ kan gaan.

Wat me dan gigantisch irriteert, want vijf minuten geleden was ik nog helemaal zeker van mijn zaak! Ik denk dat als de mensen van wie je houdt en wiens mening je respecteert, zeggen wat ze denken, dat soms harder aankomt. Juist omdat je hun inzichten als waardevol ziet. Soms zoeken we ongemerkt naar goedkeuring van mensen die we vertrouwen. Echter zijn de mensen in mijn omgeving vaak geen ondernemer, dus is hun visie sowieso anders dan die van mij. Hun mening is dan ook helemaal niet behulpzaam maar triggered misschien wel perfectionisme, oeps!

Mijn punt is dat het een goed plan is om te onderzoeken waarom je faalangst hebt. Maar ook als je het niet hebt maar wel druk, twijfel en angst ervaart. Voor mezelf kan ik zeggen dat ik gewoon lekker in stilte moet werken. Als ik dicht bij mezelf blijf en mijn ideeën niet door al mijn vrienden en familie onder de microscoop laat leggen, heb ik nergens last van. Ik weet dat ik soms te veel waarde hecht aan de meningen van mijn dierbaren. Met alle gevolgen van dien, waardoor ik dus niet meer mijn ideeën met iedereen deel. Aaah, rust in de tent! 

Faalangst bij ondernemers

Er kan weinig fout gaan

Toch merk ik in gesprekken met ondernemers vaak op dat ze bang zijn om iets fout te doen. Echter zou ik graag met je willen delen dat er in de meeste gevallen eigenlijk vrij weinig of zelfs niets verkeerd kan gaan. Stel je voor dat jij nog steeds niet je website live hebt gezet, omdat je twijfelt of je tarieven er wel of niet op moet plaatsen. Wat kan er dan echt fout gaan? Let’s explore! Ik maak voor dit soort dingen graag een voor- en tegenlijst. 

In dit voorbeeld kunnen er een paar potentiële klanten afhaken omdat ze iets van je prijzen vinden. Nou, lekker boeiend! ‘You win some, you lose some.’ Er zijn genoeg andere mensen die je prijzen prima vinden en wel bij je willen kopen. Werkt het hebben van prijzen op je website echt in je nadeel? Dan kun je het altijd nog veranderen. Dat is het fijne van ondernemen. Als de baas van je bedrijf kun je elke seconde van de dag wijzigingen aanbrengen en je onderneming optimaliseren. Niets moet, alles mag, love it!

Als je net als ik soms net iets te lang blijft hangen bij wat er fout kan gaan, dan vergeet je te kijken naar wat er goed kan gaan. Ik kan bijvoorbeeld allerlei worst case scenario’s bedenken, terwijl die scenario’s in de praktijk nooit worden uitgespeeld. ‘It’s just in my head!’ Don’t get me wrong, er is niets mis met een risicoanalyse, maar genoeg is genoeg. Ik heb mezelf moeten afleren om enkel te denken: ‘Wat als het fout gaat!?’ Tegenwoordig denk ik:  ‘Wat als het fout gaat!? Nou, dan heb ik altijd een plan B en dan fix ik het sneller dan het licht!’

Dus, ik maak mijn voor- en tegenlijstjes, dat helpt me enorm. Ik maak risicoanalyses en creëer negen van de tien keer een plan B. Ik weet dat als iets niet helemaal loopt zoals ik wil, ik de boel even kan pauzeren. Immers ben ik de baas en bepaal ik hoe snel mijn onderneming zich ontwikkelt. Daarnaast weet ik ook dondersgoed dat ondernemen draait om risico’s durven nemen. Je hebt ballen nodig om een bedrijf te starten. Een beetje lef en dat ‘fuck it, let’s just do it’ gevoel ontwikkelen. Dat kost wellicht wat tijd, maar je kunt het!

Het ‘fuck it, let’s just do it’ gevoel

Ik hou van dit gevoel, want het helpt me om andermans meningen achter me te laten. Als ik een nieuw aanbod wil lanceren, terwijl ik weet dat het kan floppen, dan denk ik: ‘Fuck it, let’s just do it!’ Waarom? Omdat er altijd iemand zal zijn die een mening heeft over mij, mijn bedrijf of m’n aanbod. Angst voor gezichtsverlies heb ik niet meer. Ik heb regelmatig een nieuw idee dat ik uitwerk, om vervolgens en public te zien dat het niet werkt. 

Er zullen mensen zijn die mij daardoor een slechte ondernemer vinden. Guess what: dat zijn vaak mensen die thuis op de bank vanaf hun telefoon iedereen aan het veroordelen zijn. Zelf zitten ze over tien jaar nog op die bank en zijn ze geen steek verder gekomen. Ofwel, meningen en veroordelingen van dat soort mensen lach ik letterlijk van me af. Want waarom zou ik me schamen of rot voelen omdat ik iets heb geprobeerd? Het is nog altijd meer dan op de bank zitten en je leven via een schermpje leiden. Precies, nu zij weer, haha! Ik denk dat als we dit soort mensen leren blocken, we faalangst bij ondernemers kunnen voorkomen of in ieder geval verminderen.

Mijn punt is dat je als ondernemer ook mens bent. Als je faalangst, druk, angst of twijfels ervaart, dan kun je jezelf trainen. Zelfontwikkeling is daarom extra belangrijk voor ondernemers. Want wij sturen onze ondernemingen zelf aan aan. Als het met ons goed gaat, dan gaat het ook goed met onze bedrijven. Als je het mij vraagt, is het dan ook een goed plan om het ‘fuck it, let’s just do it’ gevoel te ontwikkelen. En dat lukt misschien niet binnen een dag, maar als je er regelmatig aan werkt gaat het steeds een beetje beter.

Daarnaast ben je hoogstwaarschijnlijk een bedrijf voor jezelf begonnen. Omdat je wil doen wat jou blij maakt, op een manier die bij je past. Het is dan ook best gek dat veel van ons toch ondernemen volgens andermans mening of standaard. ‘Fuck that!’ Dit is jouw bedrijf, jouw droom en jouw avontuur. Ik hoop dat je door dit artikel kunt herkennen waar jouw ‘faalangst’ vandaan komt en wat je eraan kunt doen. Vraag hulp aan een professional of werk op je eigen tempo aan het ‘fuck it, let’s just do it’ gevoel.

Want als je het mij vraagt is faalangst bij ondernemers vaak een gevoel. Een gevoel kun je leren herkennen en leren leiden. Meningen van anderen kun je simpelweg blokkeren door te zeggen: ‘Ik waardeer het dat je wil meedenken, maar nu wil ik graag zelf mijn weg ontdekken.’ En als je voor jezelf de lat te hoog hebt gelegd, dan mik je ‘m een paar tandjes naar beneden. Dat kan, jij bent de baas, own it!

Join the club!

Ontdek business coaching en consulting in een verbeterd én flexibel jasje. Word lid van De Coworking Club en maak gelijk gebruik van mijn hulp bij je zakelijke vraagstukken. Er staat van alles voor je klaar: een cursus, templates, scripts, live Q&A’s en masterclasses van experts. Sounds good right?

Zijn er nog vragen of opmerkingen over faalangst bij ondernemers?

Zo ja, drop een comment of mail mij via info@buildmybusiness.nl. Meestal reageer ik binnen 48 uur, tenzij het weekend of een feestdag is. Ik denk graag met je mee voor kort, maar krachtig advies. Ik vind het leuk, maar ook belangrijk om op deze manier behulpzaam en nuttig te zijn. Je kan ook meteen lid worden van De Coworking Club waar je mij elke werkdag kunt bereiken. In dat geval zie ik je in ons online clubhuis!

Keep Building your Business,

Kaya-Quintana

P.S. Pay it forward! Ken je een andere ondernemer die wat hulp bij het lanceren kan gebruiken? Deel dit gratis artikel zodat we samen zoveel mogelijk Business Builders vooruit kunnen helpen. Helpen is gratis!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.