Waarom je geen coach, virtual assistant of appointment setter moet worden

Je hebt vast wel opgemerkt dat iedereen en z’n oma nu ineens een appointment setter is. Daarnaast starten er nog steeds nieuwe ondernemers als coach of virtual assistant. Als business consultant houd ik dergelijke trends in de gaten. Immers werk ik dagelijks met startende ondernemers die bij de Business Builder Club aankloppen voor support. De laatste tijd word ik vaak gevonden door virtual assistants en coaches.

Met name omdat ze hun bedrijf niet van de grond krijgen. Soms is dat prima op te lossen met wat kleine tweakjes. Echter is het in de meeste gevallen niet eens de moeite waard om te vechten voor een leven als coach of virtual assistant. Omdat het simpelweg niet de droom van veel startende ondernemers is om dat type werk uit te voeren. Waarom worden dan toch zoveel mensen coach, virtual assistant of nu appointment setter om vervolgens keihard te falen? Ik heb een theorie, let’s explore!

Get rich quick schemes

Er zijn een aantal luidruchtige ‘guru’s, business coaches en marketeers’ die met veel bombarie aankondigen dat coach, virtual assistant of appointment setter worden, snel veel geld oplevert. Want kijk, het is hen ook gelukt en dus kan jij het ook! Vervolgens verkopen ze een cursus, waarin je leert hoe je net als zij veel geld kunt verdienen met het beroep dat ze promoten. Startende ondernemers vallen voor deze praatjes als tienermeisjes voor hun favoriete k-pop band.

Waarom? Ik denk dat er meerdere oorzaken zijn, maar de drie die er voor mij echt uitspringen zijn:

  1. Mensen die zich nuttig en betekenisvol willen voelen. Een coach helpt andere mensen en dit beroept lijkt daarom de perfecte oplossing voor mensen die zich graag goed willen voelen over hun bijdrage aan deze wereld.
  2. Mensen met een zwak voor makkelijke oplossingen, waardoor je zonder moeite snel geld kunt verdienen. De beroepen, virtuele assistant en appointment setter, worden op basis van die voordelen gepromoot.
  3. Mensen die moeite hebben met aanvoelen wat ze echt in het leven willen. Ze grijpen van alles aan om te ontsnappen aan de lifestyle die ze voor zichzelf hebben gecreëerd. Ze willen vrijheid en een bedrijf starten lijkt de juiste oplossing.

Deze drie type mensen zijn naar mijn inzicht de perfecte ‘prooi’ voor die luidruchtige ‘guru’s, business coaches en marketeers.’ Ze weten ook precies wat ze moeten zeggen en laten zien om hun cursus of aanbod te verkopen. Meestal praten ze je eerst een probleem aan en komen dan met de oplossing. Juist, hun aanbod. Verkopen aan wanhopige mensen is heel makkelijk en levert snel veel geld op.

Uiteindelijk komen de meeste startende ondernemers erachter, dat ze te maken hebben met een ‘get rich quick scheme.’ Een scam waardoor je denkt dat ook jij mega snel, mega rijk kunt worden. Als je maar de oplossing van die ene guru, coach of marketeer koopt. Zij hebben het ook gedaan en dus kan jij het ook. Maaruh, hoeveel rijke coaches, virtual assistants en appointment setters ken jij?

De blauwe oceaan strategie

Maar hoe zit dat dan? Waarom is het die guru’s, business coaches en marketeers wel gelukt om veel geld te verdienen met die beroepen? Wel, waarschijnlijk hebben ze ongemerkt gebruikgemaakt van de blauwe oceaan strategie. Chan Kim and Renée Mauborgne schreven samen een boek over dit fenomeen. Het principe is simpel, er zijn twee oceanen: een rode en een blauwe. 

In de rode oceaan vind je grote, bekende en gevestigde bedrijven. Als je hier een nieuw soortgelijk bedrijf opstart, moet je hard werken om de concurrentie te verslaan. Echter kun je ook doorvaren naar de blauwe oceaan. Hier is weinig concurrentie, omdat de bedrijven die zich hier vestigen uniek zijn. Als startende ondernemer kun je in een blauwe oceaan veel sneller groeien en geld verdienen.

Als je een van de eerste coaches, virtual assistants of appointment setters was, zat je dus in die blauwe oceaan. Je ervaart fantastisch veel succes en kunt dat ook heel lang zo houden. Je was namelijk een van de weinige aanbieders. En als je goed bent, ontstaat er veel vraag naar jouw aanbod. Het kan ook zijn dat je hierdoor denkt dat iedereen die een coach, virtual assistant of appointment setter wordt, hetzelfde kan bereiken als jij. Echter verandert een blauwe oceaan in een rode oceaan als er meer concurrenten bijkomen.

Dus ja: de guru’s, coaches en marketeers die er als eerste bij waren, is het ongetwijfeld gelukt om snel en veel geld te verdienen. Want er was veel vraag en weinig aanbod. Ze zijn daarom enthousiast over hun eigen kunnen en promoten bijvoorbeeld hun cursus waarmee je precies hetzelfde kunt bereiken als hen. Zo creëren ze ongemerkt een rode oceaan voor hun eigen vakgebied.

Immers komen er door hun cursussen meer coaches, virtual assistants en appointment setters bij. Het resultaat is weinig vraag en te veel aanbod. Dit is vaak de reden waarom startende ondernemers al snel van de koude cursus thuiskomen. Kijk maar eens in de Facebook groepen voor ondernemers. Er vraagt iemand om een coach en er reageren zo’n zestig coaches per oproep. Hetzelfde geldt voor virtual assistants en appointment setters. 

Join the club!

Ontdek business consulting en marketingadvies in een verbeterd én flexibel jasje. Word lid van de Business Builder Club en maak gelijk gebruik van mijn hulp bij je zakelijke vraagstukken. Er staat van alles voor je klaar: een cursus, templates, scripts, live Q&A’s en masterclasses van experts. Sounds good right?

Waarom je geen coach, virtual assistant of appointment setter moet worden

Niks moet, alles mag. Dus als jij echt een coach, virtual assistant of appointment setter wil worden: go for it! Als dit echt jouw droomcarrière is, dan moet je ervoor gaan en sta ik 100% achter je. Je kunt dan zelfs een cursus van een guru, coach of marketeer volgen. Het zijn niet allemaal scammers en van de juiste persoon kun je leren wat je nodig hebt. Maak er gebruik van! Tijd besparen op je bedrijf starten is wat mij betreft altijd een goed idee. Dat is waarom ik de Business Builder Club heb geopend.

Maar laten we eerlijk zijn, de meeste startende ondernemers willen deze beroepen helemaal niet uitvoeren. Wat ze willen is:

  • Vrijheid: elke dag doen waar ze goed in zijn en waar ze blij van worden.
  • Geld: financiële vrijheid, ofwel meer dan genoeg verdienen op een manier die bij hen past.
  • Betekenis: een nuttig leven leiden, door het helpen van mensen of het verbeteren van de wereld met hun talenten.

Het is zeker weten mogelijk om een bedrijf te starten waarmee je deze drie doelen kunt bepalen. Je moet er alleen iets harder en langer voor werken, maar daar hebben de meeste mensen geen zin in. En dus kiezen ze voor de ‘easy way out.’ Even snel een cursusje volgen en gaan met die banaan! Tot ze er dus achter komen dat je zelfs als coach, virtual assistant of appointment setter, net zo hard moet werken als de rest.

Zo niet harder, want die rode oceaan zit vol met concurrentie. Grote haaien die iedere keer klanten voor je neus weghappen. Je prijzen verlagen, verhogen, high ticket, high-end, budget, nieuwe branding, ander logo, harder verkopen etc. niks werkt. En dus geven veel startende ondernemers het al snel op. Of ze stappen over naar een ander beroep, wat op dat moment gepromoot wordt als een ‘easy money maker.’

En dan ervaren ze weer hetzelfde: stress, geldzorgen, frustratie, slapeloze nachten en een gevoel van nutteloosheid en falen. Dit is waarom ik denk dat je geen coach, virtual assistant of appointment setter moet worden. Dit is waarom ik vind dat je niet zomaar op elke business trend moet springen. Tenzij het echt je droomcarrière is, dan moet je knalluh als een malluh!

Zo kun je ook rijk, gelukkig en nuttig worden

In dit artikel en de bijbehorende podcast aflevering wil ik je graag een ander perspectief bieden. Een andere optie om ook rijk, gelukkig en nuttig te worden. Want dat is mogelijk zonder een carrière als coach, virtual assistant of appointment setter. Hoogstwaarschijnlijk lukt het je op mijn manier nog sneller om dat voor elkaar te krijgen, omdat je een blauwe oceaan voor jezelf creëert. Klinkt goed, vind je ook niet?

First things first! Laten we eerst onderzoeken waarom je ondernemer wil worden. Als het je echt alleen om lekker snel rijk worden gaat, stop dan met lezen. Rijk is overigens subjectief. Mijn methodes richten zich in ieder geval op een bedrijf starten, laten groeien en professionaliseren. Dat vraagt tijd, een beetje geld en doorzettingsvermogen. Als je geen zin hebt om deze drie dingen te investeren, dan is deze oplossing niet voor jou. No hard feelings, but let’s not waste each other’s time.

Als je een bedrijf wil starten, laten groeien en professionaliseren voor de lange termijn: keep reading. De meeste ondernemers doen er zo’n twee jaar over om een stabiel bedrijf te creëren. Die twee jaar verdeel ik graag in fases: starten en laten groeien. In het derde jaar beginnen de meeste ondernemers met een derde fase: professionaliseren. Als deze tijdlijn je goed in de oren klinkt, dan kun je aan de slag met mijn methode.

De Business Builder methode

Deze methode heb ik ontwikkeld om ervoor te zorgen, dat iedere startende ondernemer die lid wordt van de Business Builder Club, een bedrijf start waar ze echt blij van wordt. Een bedrijf waarmee je een aanbod verkoopt dat echt bij jou past. Bij je favoriete lifestyle, persoonlijkheid en de manier waarop je graag geld verdient. Want als je een aanbod creëert op basis van je lifestyle wordt ondernemen makkelijker. Versus jouw lifestyle aanpassen omdat je anders je aanbod niet kan verkopen. It makes no sense!

In de Business Builder cursus vertel ik je precies wat je kunt doen om een bedrijf te starten dat past bij jouw favoriete lifestyle. Maak alvast een goed begin door het uitvoeren van deze acties.

Actie 1: Beschrijf je ideale dag, precies zoals jij die graag wil beleven. Vanaf het moment dat je wakker wordt tot je weer in bed stapt. Hoe ziet jouw ideale dag inclusief je zakelijke werkzaamheden eruit?

Actie 2: Bedenk maximaal drie bezigheden die je urenlang kunt doen. Bijvoorbeeld omdat je het echt leuk vindt en er goed in bent. Misschien bak je graag brood, ben je heel goed in decoreren of het organiseren van kledingkasten.

Actie 3: Schrijf nu drie vragen op die mensen jou regelmatig stellen. Hoogstwaarschijnlijk stellen ze die vragen aan jou omdat ze denken dat jij veel kennis hebt over een bepaald onderwerp. Yes, dit zou zomaar eens je expertise kunnen zijn.

Actie 4: Ontwikkel nu een aanbod op basis van de antwoorden die je hebt opgeschreven. Start met verkopen, yay!

Wat je nu door deze acties aan het doen bent, is een aanbod ontwikkelen dat in de planning van je ideale dag past. Hierdoor wordt ondernemer leuker en makkelijker, want je aanbod sluit aan op je favoriete lifestyle. Je hoeft niet meer te vechten. Tevens bevat je aanbod werkzaamheden die je toch al graag doet. Zoals brood bakken en mensen uitleggen hoe ze zelf een heerlijk brood kunnen bakken. 

Als laatste weet je zeker dat er vraag naar is. Immers vragen mensen die jou al kennen regelmatig om tips voor het bakken van een lekker broodje! Yes, je hebt nu een beroep en aanbod voor jezelf gecreëerd. Evenals een blauwe oceaan, omdat je als een van de weinige ondernemers dit specifieke aanbod op je eigen manier verzorgd. Hierdoor wordt geld verdienen makkelijker en je werk uitvoeren weer leuk.

Maar… je moet wel doorzetten! Want zelfs in een blauwe oceaan moet je jouw bootje aanzwengelen. Zelfs een jacht moet je aansturen, anders bots je tegen een andere boot op en zinken jullie allebei. Een groot voordeel is dat je nu niet een van de vele coaches, virtual assistants en appointment setters bent. Jij bent een van de weinige experts in je vakgebied, waardoor je echt opvalt bij de vele klanten die jouw aanbod nodig hebben.

So go get your money honey!

Waarom je geen coach moet worden

Dit was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?

Zo ja, dan kun je lid worden van de Business Builder Club. Dat is mijn versie van business coaching en consulting in een flexibel jasje. Je krijgt de Business Builder cursus t.w.v. €500 er gratis bij. Dankzij deze cursus leer je onder andere hoe je mijn bovenstaande methode tot in de puntjes kunt uitwerken. 

Uiteraard mag je ook een reactie achterlaten onder dit artikel of mailen naar info@buildmybusiness.nl. Ik reageer binnen 48 uur, tenzij het weekend of een feestdag is. Ik denk namelijk graag met je mee voor kort advies. En als je een andere ondernemer kent die dit artikel of de podcast aflevering nodig heeft, pay it forward! Helpen is gratis, dus stuur het linkje even door. Zo kunnen we samen zo veel mogelijk Business Builders vooruit helpen.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.