Uurtarief calculator voor ondernemers

Vind je het ook lastig om een winstgevend uurtarief te bepalen? No worries, dankzij de uurtarief calculator van Build my Business is het ook voor jou een eitje. Je kunt de uurtarief calculator voor ondernemers gebruiken als je wil weten wat je per uur moet verdienen om winstgevend te ondernemen. Met winstgevend ondernemen bedoel ik dat je geld overhoudt na het uitbetalen van je eigen salaris en het voldoen van je zakelijke kosten. Dat geld ofwel je winst, mag je lekker uitgeven aan iets wat jij leuk of belangrijk vindt, yay!

Het maakt niet uit of je jezelf als een freelancer, zzp’er, interimmer of eenmanszaak (met personeel) ziet. Als je nu steeds quitte speelt of zelfs verlies draait, dan is het tijd om daar wat aan te doen. Want als ondernemer moet je goed voor jezelf zorgen! Schrijf je hieronder in voor mijn e-mailupdates, om de calculator binnen twee minuten in je inbox te ontvangen. Er zit ook een handige video tutorial bij, zodat je kunt leren hoe de calculator werk. Luister je liever? Check dan hier de bijbehorende podcast aflevering.

Schrijf je hieronder in en ontvang de uurtarief calculator binnen twee minuten in je inbox!

.
Uurtarief calculator

Zorg goed voor jezelf

Ik heb deze gratis uurtarief calculator ontwikkeld, omdat ik zie dat te veel ondernemers hard werken voor te weinig winst. Toen ik begon met ondernemen in 2009, heb ik daar ook een tijdje last van gehad. Echter bedacht ik mij al snel dat ik ben gestart met ondernemen voor meer winst, vrije tijd en plezier. Maar omdat ik te weinig geld rekende, was ik nog steeds keihard aan het werk. Daarvoor was ik niet met mijn baan in loondienst gestopt!

Echter kan het lastig zijn om hoe je over geld dacht als werknemer, van je af te schudden als ondernemer. Zelfs een minimaal uurtarief vragen voelt voor sommige ondernemers aan als inhalig of onnodig. Het kan aanvoelen als heel veel geld en misschien zelfs als not done. Echter heb je als ondernemer geen baas die voor jou je geld afdraagt, voor zaken zoals je pensioen en vakantiegeld. Nope, als ondernemer moet je dat allemaal zelf regelen middels een goed uurtarief. 

Een hoger uurtarief vragen doe je dus niet alleen omdat je meer geld wil verdienen. Het is simpelweg nodig om goed voor jezelf (en je gezin) te kunnen zorgen. Niet alleen voor nu, vandaag of morgen maar ook voor de toekomst! Want ik neem aan dat je niet tot je honderdste wil doorwerken, tenzij je het leuk vindt. Op hogere leeftijd doorwerken, omdat je anders niet kan rondkomen door een te laag pensioen of te weinig spaargeld, is denk ik niet je droomleven. Dit is dus geen geldwolf move, maar een zelfzorg move.

Neem nooit zomaar andermans uurtarief over

Ik zie online (startende) ondernemers regelmatig vragen wat een gangbaar uurtarief is voor hun branche. Vervolgens krijgen ze dan uurtarieven aangeraden die ze klakkeloos overnemen, met alle gevolgen van dien. Die gevolgen kunnen bestaan uit altijd te weinig verdienen en dus verlies draaien. Of steeds harder moeten werken om rond te kunnen komen. Terwijl je hoogstwaarschijnlijk bent gestart met ondernemen voor meer winst, vrijheid en plezier.

Om deze nare gevolgen te voorkomen, is het een goed idee om niet zomaar andermans uurtarief over te nemen. Je weet namelijk niet hoe de privé en zakelijke situatie van een andere ondernemer in elkaar zit. Misschien heeft je concullega met een ander uurtarief geen kinderen. Maar jij wellicht wel en maak je daardoor automatisch meer kosten voor je privéleven. Als je dan het lagere uurtarief van een andere ondernemer overneemt, kun je niet goed voor je gezin zorgen. Immers verdien je dan veel te weinig!

Als je business teacher raad ik je daarom graag aan om je eigen uurtarief te berekenen. Door je eigen unieke uurtarief te hanteren, weet je zeker dat je in ieder geval kostendekkend te werk kan gaan. Dat je elke maand jezelf een salaris kunt uitrekenen en je zakelijke kosten kunt betalen. Dankzij de uurtarief calculator weet je ook gelijk in hoeveel werkuren per je week je dat voor elkaar kunt krijgen. Zodat je de winst die je genereert kunt uitgeven in je vrije tijd voor meer plezier in je leven, whoohoo! 

De drie uurtarieven

Ik weet dat sommige ondernemers de uurtarief calculator invullen en van hun stoel afvallen. Je krijgt namelijk drie tarieven te zien: 

  • Je minimale uurtarief waarmee je kostendekkend te werk kunt gaan. Met dit tarief kun je in ieder geval je eigen salaris en zakelijke kosten betalen.
  • Je winstgevende uurtarief waarin ook je winstdoel is verwerkt. Hierdoor speel je niet alleen quitte, maar hou je ook genoeg winst over voor je eigen doelen. Zei iemand shoppen!?
  • Je high-end uurtarief dat je kunt inzetten als je alles voor je klanten uit de kast haalt. Maar ook als je een echte expert met veel ervaring bent en dat graag aan je inkomsten terugziet.

Vaak liggen die tarieven hoger dan je huidige uurtarief. Als je nog nooit je eigen unieke uurtarief hebt uitgerekend, kun je daarvan schrikken. Maar de calculator berekent de uurtarieven op basis van jouw privé en zakelijke kosten. Hierdoor krijg je inzicht in hoeveel je daadwerkelijk uitgeeft om je leven te leiden en je bedrijf te runnen. En dat is belangrijk, want hierdoor leer je hoeveel geld je daadwerkelijk nodig hebt. Hierdoor kun je nieuwe uurtarieven hanteren waardoor je goed voor jezelf kunt zorgen en genieten van de voordelen van ondernemen.

uurtarief calculator voor ondernemers

Money mindset tips

Een mindset kun je zien als de overtuigingen die je over geld hebt. De manier waarop je over geld denkt. Soms kan dat in de weg staan om goed voor jezelf te zorgen middels het hanteren van een hoger uurtarief. Want ik kan hier heel duidelijk over zijn: een hoger uurtarief vragen is simpelweg goed voor jezelf zorgen. Dat doet niemand anders voor jou als je een ondernemer bent. So it’s up to you!

Mocht je het alsnog lastig vinden om je uurtarief te verhogen, dan heb ik hier een paar realistische nieuwe manieren van denken over geld. Ofwel, money mindset trucjes om dat hogere uurtarief vandaag nog in te zetten. De mogelijke bezwaren (van klanten) die ergens in je achterhoofd zweven, houden je misschien tegen. ⁠Let me help you with that!

Je denkt: ‘Mijn klanten accepteren geen hogere tarieven!’
Ik zeg: ‘Zoek andere klanten, er is altijd iemand die jouw hogere tarieven wel kan betalen.’⁠

Je zegt: ‘Het gaat mij niet alleen om geld verdienen.’
Ik zeg: ‘Prachtige gedachte, maar leven op doperwtjes uit blik is kak. Gun jezelf financiële vrijheid.’⁠

Jij zegt: ‘Ik verdien nu prima!’
Ik zeg: ‘Inflatie, need I say more? Een slimme meid/knul/anders is op de toekomst voorbereid.’⁠

Je denkt: ‘Ik verdien nu al veel meer geld dan in loondienst, het is goed zo!’
Ik zeg: ‘In loondienst zag je bijvoorbeeld €15 per uur op je rekening verschijnen. Je werkgever betaalde je eigenlijk €30 per uur, maar dat had je niet door. Want je werkgever regelde het betalen van je vakantiegeld, pensioen en andere zaken voor jou. Nu moet je het zelf doen en als je daar geen rekening mee houdt, snij je jezelf in de vingers. Dat hogere uurtarief is nodig!’

Je zegt: ‘Vrienden en familie vinden mijn uurtarief al heel hoog, dus ik verhoog het maar niet.’
Ik zeg: ‘Je vrienden en familie werken hoogstwaarschijnlijk in loondienst. Ze staan er niet bij stil dat jij volledig voor jezelf moet zorgen en daar hoort een hoger uurtarief bij. Hoe lief ze het ook bedoelen, hun meningen betalen je rekeningen niet. Gooi dat uurtarief omhoog.’

Je denkt: ‘Straks denken mijn opdrachtgevers dat ik het alleen voor het geld doe. Of misschien vinden ze me een geldwolf als ik mijn tarieven verhoog.’
Ik zeg: ‘Het is mogelijk dat je een opdrachtgever hebt die zo denkt, maar dat is zijn of haar probleem. Als je een opdrachtgever treft die alles te duur vindt of je aanspreekt op je uurtarief, dan heeft die persoon nog niet begrepen dat je andere ondernemers serieus mag nemen. Jij hoeft andermans bekrompen mindset niet over te nemen. Kies voor opdrachtgevers en klanten die inzien dat jij het geld meer dan waard bent.’

Uurtarief voor ondernemers

Jij zegt: ‘Maar andere ondernemers in mijn branche hanteren veel lagere tarieven. Ik krijg vast geen werk als ik nu de mijne verhoog.’
Ik zeg: ‘Veel ondernemers die je kent komen maar net rond of zitten in de financiële problemen, maar dat vertellen ze je niet. Vaak nemen ze werk aan uit angst en durven ze niet voor zichzelf te kiezen. Jij hoeft hen echter niet na de doen. Tevens zijn er genoeg klanten in Nederland die wel geld hebben om jouw hogere tarieven te betalen. Zoek ze op en ga met hen aan de slag!’

Je denkt: ‘Voor mijn money mindset wil ik doen wat goed voelt of wat ik leuk vind. Soms pas ik daarom mijn uurtarief aan zodat ik me niet ongemakkelijk voel of de klus kwijtraak.’
Ik zeg: ‘Je moet altijd doen wat goed voelt, maar je uurtarief verlagen omdat je je ongemakkelijk voelt of bang bent om de opdracht te verliezen, is een slecht idee. Want ongemak en angst zijn slechts gevoelens en vaak slechte raadgevers. Als je door een gevoel je uurtarief blijft verlagen, leer je nooit om positieve gevoelens te ontwikkelen omtrent een hoger uurtarief. Tevens gun je jezelf zo niet de tijd om te ontdekken welke opdrachtgevers je wel willen inhuren voor een hoger bedrag. Het is een goed idee om te stoppen met inschatten met welk bedrag een klant mee akkoord zal gaan. Dat is onbegonnen werk en het stopt je groei als ondernemer.’

Je zegt: ‘Ik ga voor een service inderdaad meer geld vragen, maar voor die andere werkzaamheden hanteer ik een ander uurtarief omdat (vul in).’ 
Ik vraag: ‘Is jouw tijd voor de ene taak minder waard dan voor de andere taak? Ik denk het niet! Dat je bijvoorbeeld sneller met een taak klaar bent of dat die makkelijker voor jou uit te voeren is, wil niet zeggen dat je hiervoor niks hebt hoeven doen. Je hebt hiervoor ervaring opgedaan, geleerd en getest. Dat is een volledig uurtarief waard.

Je denkt: ‘Ik ben een startende ondernemer, dus ik kan nog niet zoveel geld vragen.’
Ik zeg: ‘Ondernemen is een vak apart, maar je vraagt geen geld voor het ondernemen. Je hanteert een uurtarief voor de service of het product dat je verkoopt. Je vraagt geld voor de ervaring die je hebt opgedaan en ja, ervaring vanuit loondienst telt ook mee. En als laatste: zelfs als startende ondernemer verdien je een uurtarief waarmee je winstgevend te werk kan gaan. Startend of niet, je doet nog steeds het werk en je moet nog steeds voor jezelf kunnen zorgen.’

Jij bent de baas

Hopelijk heb je dankzij dit artikel of de podcast, de moed en de informatie die je nodig hebt om je uurtarief te verhogen. Mocht je toch nog vragen hebben, dan mag je me altijd mailen via info@buildmybusiness.nl of een berichtje op Instagram sturen. Ik denk graag met je mee. Ik weet namelijk hoe het is om heel hard te werken, terwijl je dromen steeds verder weg lijken te zakken. Gelukkig kun je als de baas van je bedrijf daar zelf verandering in brengen. Kies voor jezelf, zorg voor jezelf en je bedrijf zodat je ook echt kunt genieten van je ondernemersavontuur.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Hey copycat, op inhoud van deze pagina rust auteursrecht!