Je moet commercieel zijn als ondernemer

Hello Business Builders en Work Dorks, welkom bij de podcast (en het bijbehorende blogartikel) van Build my Business: de online business school voor ondernemers. In deze aflevering wil ik graag wat inzichten delen over commercieel zijn als ondernemer. Want een van de ondernemers die deelneemt aan het StoryBook programma bracht mij op een idee hiervoor. 

We hadden het namelijk over commercieel zijn en hoe zij daarover denkt. Na onze chat in het online clubhuis, bedacht ik mij dat ik regelmatig ondernemers hoor zeggen dat ze niet commercieel willen zijn. Het lijkt erop alsof veel ondernemers daar moeite mee hebben. Maar waarom is dat zo en wat kun je er praktisch aan doen? Laten we samen uitzoeken wat commercieel zijn als ondernemer echt betekent, here we go!

Wat is commercieel zijn?

Een snelle Google search levert een paar definities op, maar ze komen allemaal op hetzelfde uit:

‘Commercieel zijn staat voor het doel om geld te verdienen en handel te drijven. Het staat voor winstgevend te werk gaan.’

Waarom ik deze definities erbij haal? Omdat we in Nederland onze eigen associaties met woorden creëren en er daarom niet meer neutraal naar kunnen kijken. Als we de ‘lading’ bij het woord weghalen kunnen we er onze eigen kijk op ontwikkelen. De meeste mensen trekken namelijk een vies gezicht als ze het over een ‘commerciële’ ondernemer hebben. Heb jij dat ook en zo ja, waarom?

Als je aan tien verschillende mensen vraagt wat de betekenis van commercieel is, krijg je tien verschillende antwoorden. Meestal is het antwoord negatief. Een commerciële ondernemer is op geld belust, enkel bezig met (opdringerige) verkoop, ziet overal eurotekentjes in en gaat zelfs over lijken voor een paar centen. Echter is dat simpelweg het gedrag of een intentie van een bepaald type ondernemer, en niet wat commercieel zijn echt betekent.

Je moet commercieel zijn als ondernemer

Commercieel zijn is dus winstgevend te werk gaan. Je moet als ondernemer zo te werk gaan, anders ga je failliet. Winstgevend te werk gaan betekent dat je de rekeningen kunt betalen, waaronder je eigen salaris waarna je nog geld over houdt. Dat is je winst! Daarmee kun je doen wat jij wil zoals sparen, investeren of er meteen van genieten. Aan jou de keuze, zolang je maar daadwerkelijk winst draait. Want zonder winst, heb je geen bedrijf.

Met commercieel, ofwel winstgevend zijn is dus niks mis. Het is zelfs nodig om te overleven als ondernemer. Als je nu naar het woord commercieel kijkt of denkt, voelt het dan al beter aan? Commercieel zijn neutraal bekijken, helpt je wellicht bij het begrijpen dat dit onderdeel is van ondernemen. Zonder winst draai je namelijk verlies of quitte. Zonder winst moet je werk en klanten aannemen waar je eigenlijk niet blij mee bent, omdat je toch de rekeningen moet betalen.

commercieel zijn als ondernemer
commercieel zijn als ondernemer

De intentie achter commercieel zijn als ondernemer

De manier waarop je winstgevend te werk gaat is aan jou. Jij bepaald hoeveel winst je per maand wil genereren en wat je daarvoor gaat doen. Voor de een is €300 per maand genoeg, terwijl de ander minstens €30.000 wil overhouden. Hoe je die winst besteed is aan jou, evenals hoe je aan die winst komt. En dan kijken we, als het gaat om commercieel zijn als ondernemer, naar je intenties. Handel je integer of ga je over lijken?

Want er zijn inderdaad ondernemers die enkel aan het geld denken. Die daarom op een nare manier met hun klanten omgaan. Met dergelijke ondernemers wil je waarschijnlijk niet geassocieerd worden en dan denk je: ‘Blegh, die is zooo commercieel!’ Terwijl jij ook commercieel bent, echter heb jij waarschijnlijk andere intenties. Waardoor jij anders omgaat met winst genereren en dus ook respectvol met je klanten omgaat.

Mijn intenties voor commercieel zijn is later kunnen zorgen voor mijn familie. Mijn geld investeren in een goed doel voor dieren. Uiteraard wil ik ook lekker kunnen genieten van mijn winst, want ik werk al sinds mijn vijftiende behoorlijk hard. Mijn winst wil ik kunnen steken in iets nuttigs en iets leuks. Die winst genereer ik door mijn kennis te delen met ondernemers zoals jij, daarvoor kan ik mijzelf zijn zonder pusherige verkoop of nare marketingtechnieken. Bedenk vandaag is wat jouw intenties zijn. 

Commercieel zijn is dus goed!

Naar mijn inzicht is commercieel zijn als ondernemer dus goed. Het betekent simpelweg dat je alles doet om de rekeningen en je eigen salaris te betalen. Waarna je dus nog winst overhoudt waarmee je lekker kunt doen wat jij wil. Een van de leukste voordelen van ondernemer zijn, als je het mij vraagt. Mijn tips is dus om ook zeker commercieel ofwel winstgevend te zijn, want anders kun je net zo goed nu stoppen met ondernemen.

Hoe je aan die winst komt, maakt het grote verschil. Heb jij de intentie om potentiële klanten te pushen om af te rekenen? Maak je beloftes die je niet waar kunt maken? Speel je in op de angsten van potentiële klanten en manipuleer je hen op een nare manier om hun geld te krijgen? Of ben je meer van het relaxt naar de kassa begeleiden? Laat je potentiële klanten graag zien wat er mogelijk is en help je hen vanuit nuttig willen zijn? Yes, de intentie maakt het grote verschil!

Ben jij nu winstgevend?

Als laatste wil ik je graag achterlaten met een paar praktische vragen. Want zoals je weet wil ik jou als Business Builder en/of Work Dork gelijk verder helpen. Let’s get stuff done en ontdek of jij nu winstgevend aan het werk gaat. Zo niet, dan is dit hét moment om daar wat aan te doen. Want ondernemen is zoveel leuker als je geen geldzorgen hebt. Beantwoord snel deze vragen om te checken waar je nu staat:

  • Ben ik nu winstgevend?
  • Vind ik dat ik nu genoeg winst binnenhaal? Zo ja, hoeveel? 
  • Zo nee, waarom lukt mij dat niet?
  • Wat doe ik nu om commercieel ofwel winstgevend te werk te gaan? Maak je gebruik van diverse marketing tools zoals nieuwsbrieven, social media posts, een sales funnel, advertenties, netwerken etc?
  • Welke marketing tools heb ik nog niet getest, welke tools passen goed bij mij en hoe kan ik ze regelmatig inzetten voor meer winst?

Mijn laatste praktische tip: Let’s make some money honey! Ga lekker commercieel ofwel winstgevend aan de slag en geniet ervan.

Kaya-Quintana

P.S. Ik ben benieuwd naar hoe jij nu over commercieel zijn als ondernemer denkt. Let me know in a comment below of via Instagram @buildmybusinessnl

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.