Business coach of een business consultant: welke heb jij nodig?

Je legt er zo duizenden euro’s voor neer: een business coach. Maar is dat wat jij als ondernemer echt nodig hebt? Het kan zijn dat je beter uit de voeten kan met een business consultant. En nee, dat zijn niet twee verschillende namen voor dezelfde functie. Een consultant doet namelijk ander werk dan een coach. Alhoewel een consultant ook de taken van een coach kan overnemen. Laten we kijken naar wat jij nodig hebt. Lees verder of luister naar de podcast op Spotify als je liever naar dit artikel luistert.

Wat doet een business coach?

Oeh, ik ben blij dat je het vraagt. ‘Let’s break it down!’ Coaching is van origine gericht op:

✅ Jou als persoon.

✅ Het beste uit jezelf halen. Door bijvoorbeeld te werken aan bewustwording, zelfreflectie en (weer) in je eigen kracht gaan staan.

✅ Persoonlijke of professionele ontwikkeling, door aan jezelf te werken.

Een goede business coach heeft (als je het mij vraagt), zelf ervaring op het gebied waarin hij of zij coacht. De coach heeft gesprekstechnieken geleerd én onder de knie. Waardoor de business coach de juiste vragen kan stellen, die jou helpen om zelf achter de gewenste antwoorden te komen en de juiste keuzes te maken.

Een coach kan je begeleiden, motiveren en inspireren tijdens je ondernemersavontuur. Waardoor je sneller je zakelijke doelen bereikt. De oplossingen en antwoorden voor je zakelijke uitdagingen, vind je meestal in jezelf. Bijvoorbeeld door eerdere ervaringen, oude of nieuwe kennis die je onlangs hebt opgedaan. Een coach stelt je daarom vragen, waardoor je de antwoorden (op de vragen die je hebt), uit je eigen brein kan ophalen.

Zoals je merkt is business coaching vaak ook gericht op jou als persoon. Logisch! Want als het goed gaat met jou, gaat het vaak ook goed met je zaak. Toch zijn er tegenwoordig ook business coaches die jou hun eigen technieken en strategieën leren. Denk aan een manier om de bekende €10.000 per maand te verdienen. Er zijn bijvoorbeeld ook social media en marketing coaches te vinden. De keuze is reuze! 

Wat doet een business consultant?

Zoals verteld kan een business consultant ook de taken van een coach overnemen. Vaak doet een consultant dat automatisch. Met name omdat je door het stellen van de juiste vragen, kan achterhalen wat een ondernemer echt nodig heeft. Dat is meestal meer dan motivatie, inspiratie en zelfontwikkeling. Immers moet je als ondernemer ook geld verdienen en leren hoe een bedrijf runnen in z’n werk gaat.

Een business consultant pakt zakelijke uitdagingen praktisch aan. Waar een coach stopt, gaat een consultant verder:

✅ Je bedrijf analyseren.

✅ Neutraal advies geven.

✅ Realistische doelen opstellen.

✅ Strategieën ontwikkelen.

✅ Praktische stappenplannen verzorgen.

✅ Tools geven zodat je de doelen kan behalen, door het inzetten van de strategie en de stappenplannen.

Werken met een business consultant is daardoor meestal lekker praktisch. Waardoor je sneller zakelijke uitdagingen kan oplossen. Consultants duiken de hele dag in de problemen van diverse bedrijven. Waardoor ze snel knel- en pluspunten binnen jouw onderneming kunnen opsporen. Daarna bieden ze jou neutraal advies aan, zodat jij zelf kan bepalen welke oplossingen je wil inzetten.

Als je zelf verder kan, blijft het daarbij. Maar de meeste ondernemers en bedrijven die een business consultant inzetten, kiezen ook voor begeleiding. Een goede business consultant helpt je met het creëren van overzicht en inzicht in je bedrijf. Het is een neutrale professional, die jou vertelt welke opties je hebt en wanneer je die kan inzetten voor de beste resultaten.

Het verschil tussen een business coach en een business consultant

Een coach richt zich (meestal) op jou als persoon en gaat uit van jouw eigen kracht en kennis. Tijdens een coaching sessie wordt je geholpen om de antwoorden uit je eigen brein op te halen. Je gaat als het goed is lekker gemotiveerd en geïnspireerd weg. Waardoor je weer helemaal zin hebt om aan je bedrijf te werken. Als dat is wat je nodig hebt, dan is een business coach een goed idee.

Een consultant biedt je gelijk opties en oplossingen aan, zodat je niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Immers heb je als ondernemer vaak al uren, zo niet weken of maandenlang zelf naar de antwoorden gezocht. Het is dan niet behulpzaam om je dezelfde vragen te stellen. Want als je het antwoord niet weet, dan weet je het niet op een of andere magische wijze wel, als iemand anders jou de vraag stelt.

Als je op zoek bent naar inzicht, overzicht en praktische oplossingen, dan is een business consultant de beste optie. Afhankelijk van de consultant die je kiest, krijg je ook gelijk een dosis motivatie en inspiratie mee. Daarnaast vertelt een consultant jou meteen wat je kan doen, hoe je het kan doen en wanneer. Dit is waarom de meeste ondernemers en grotere bedrijven voor consultants kiezen. Die besparen je vaak een hoop tijd.

Het is wel goed om te weten dat een business consultant het werk (meestal) niet voor je uitvoert. Consultants richten zich op analyseren, adviseren en begeleiding. Maar posten op je social media kanalen of je sales funnel in elkaar zetten doen vaak niet. Het is goed om daar rekening mee te houden. Want de opties die je met behulp van de consultant kiest, ga je zelf (of met personeel) inzetten voor je eigen bedrijf.

Wat heb jij als ondernemer nodig?

Yes, dat is waar het om draait! Weet je prima hoe je een bedrijf moet runnen, maar mis je motivatie, inspiratie en een stukje persoonlijke ontwikkeling? Dan is een business coach vaak een goede optie.

Heb je nog geen idee wat je kan doen om je bedrijf (weer) op de rit te krijgen? Dan is werken met een business consultant een goed plan. Een consultant kies je voor snelle en praktische opties.

Met andere woorden: soms loopt je bedrijf (nog) niet lekker omdat jij als persoon bepaalde vaardigheden of kennis mist. In het geval van ondernemers, kan niet aan jezelf werken, je onderneming maken of breken. De juiste coach kan je dan helpen met ontdekken waar jij als persoon vastloopt en daardoor ook als ondernemer.

Zit je lekker in je vel, en heb je geen of slechts kleine persoonlijke uitdagingen? Merk je toch dat je bedrijf (nog) niet zo lekker loopt als je had bedacht? Wil je snel ontdekken hoe je dat kan doen en wat je ervoor nodig hebt? Dan is een business consultant de praktische rechterhand die je (tijdelijk) nodig hebt. Die helpt jou met snel doorpakken met praktische oplossingen.

Waarom met name coaching vaak fout gaat

Een deel van het probleem zit ‘m in het feit dat iedereen zich coach of consultant mag noemen. Aan de ene kant fijn, want daardoor kun je in onverwachte hoeken de meest behulpzame mensen vinden. Aan de andere kant zitten er veel mensen bij die eigenlijk niet weten wat hun functietitel inhoudt.

In het kort weten veel business coaches hun klanten goed te enthousiasmeren, met vaak onrealistische beloftes en doelen. Maar de daadwerkelijke strategieën, een praktisch stappenplan en neutraal advies kunnen ze vaak niet verzorgen. Als ondernemer ga je daardoor na een coachsessie lekker gemotiveerd aan de slag. Maar loop je al snel wéér vast, omdat je nog steeds niet weet wat je praktisch kan doen om je bedrijf te laten groeien.

Veel van de huidige business coaches weten vaak te weinig over ondernemen in diverse branches en vakgebieden. Ze weten wel precies hoe ze hun eigen bedrijf kunnen laten groeien en delen hun kennis met hun klanten. Op zich is daar niets mis mee, tot je je realiseert dat ieder bedrijf uniek is. Het overnemen van de bedrijfsdoelen, strategieën en plannen van je coach, leidt daardoor vaak tot slechte resultaten. Wat voor hen werkt, werkt niet per se voor jou.

Kijk daarom goed naar wat de business coach belooft en wat de coach jou kan leren. Check of dat aansluit bij je eigen werkwijze, je favoriete lifestyle en zakelijke doelen. Want veel business coaches geven een standaard ‘oplossing’ mee die niet bij jou en je bedrijf past. Een business consultant onderzoekt eerst hoe jouw bedrijf ervoor staat. Wat er (nog) niet lekker loopt en waar dat aan kan liggen. Vervolgens krijg je neutraal advies.

En met neutraal advies bedoel ik niet de strategieën en stappenplannen die de consultant zelf fijn vindt. Nee, je krijgt alle opties die goed bij jouw bedrijf passen geadviseerd. Zelfs als de consultant het zelf liever anders doet, geeft hij of zij jou alle mogelijkheden mee. Jij als de baas van je bedrijf, kiest vervolgens welke optie je alleen, of samen met de business consultant gaat uitwerken. Zo leer je zelf keuzes maken, risico’s inschatten en aanvoelen wat jij voor je bedrijf nodig hebt.

Je snapt nu waarschijnlijk wel waarom ik graag als business consultant werk. Het is eigenlijk ‘the best of both worlds!’

Kijk uit voor deze rode vlaggen

Het maakt mij niet uit hoe iemand zich noemt: coach, guru of consultant. Als iemand je:

❌ Een x-aantal klanten belooft.

❌ Een geldbedrag garandeert.

❌ Een specifieke lifestyle aanpraat.

❌ Vertelt hoe jij je bedrijf moet runnen.

❌ Niet vraagt hoe jij je bedrijf wil inrichten, maar er vanuit gaat dat je het op zijn of haar manier moet doen.

❌ Al in het eerste gesprek laat weten, dat je nu een keuze moet maken of kopen.

‘Run, run, run!’ Maar zoals altijd: ‘Niets moet, alles mag!’ Uiteraard mag je zelf kiezen of je dan toch de samenwerking doorzet. Het kan in ieder geval geen kwaad om deze rode vlaggen even goed door te nemen. Als iets niet goed voelt, luister dan naar je gevoel. Vaak weten we diep van binnen al wat we nodig hebben, maar laten we ons ergens inpraten omdat we een sterke behoefte of angst hebben. 

Probeer die twee even opzij te zetten en gun jezelf de tijd om de juiste beslissing te maken. Daar mag je ook realistisch in zijn. Een business coach of een business consultant runt niet jouw bedrijf. Dit betekent dat ze niet voor jou je werk kunnen doen. Ze zijn dus ook niet verantwoordelijk voor jouw inzet en wat dat oplevert. Ze zijn wel verantwoordelijk over het waarmaken wat zij zelf beloven.

Er is nog een grote rode vlag waar je op kan letten:

❌ Coaches en guru’s die op basis van hun ‘inkomen’ verkopen.

Je herkent ze meteen aan hun social media posts. Ze hebben het constant over hoeveel geld ze hebben verdiend en hoeveel klanten betalen voor hun diensten. Begrijp mij niet verkeerd:

✅ Geld verdienen is goed!

Je moet namelijk niet alleen vandaag, maar ook op de lange termijn goed voor jezelf en je bedrijf kunnen zorgen. Maar als iemand constant over geld praat, dan is het goed om zijn of haar intenties te onderzoeken. Want vaak zijn dat soort types enkel bezig met zo snel mogelijk de portemonnees van hun klanten legen. En niet met jou blij maken met coaching of consulting waar je echt blij van wordt. Dus, let op! Zelfs als iemand een miljoen euro per dag verdient, wil dat niet zeggen dat:

➡️ Ze hun beloftes nakomen.

➡️ Daadwerkelijk de bedragen verdienen die ze constant noemen.

En ook: beweren dat je veel geld verdient, is geen garantie voor goede resultaten. Veel geld verdienen is niet hetzelfde als goed zijn in je werk. En veel geld verdienen, betekent niet hetzelfde als positieve reviews krijgen van klanten die je echt vooruit hebt geholpen. Met andere woorden, let goed op deze rode vlag en doe onderzoek voordat je koopt. 

Immers kan niemand jou een x-aantal euro’s garanderen, tenzij zo’n coach of guru dat bedrag persoonlijk op je rekening stort. Maar dat zullen ze waarschijnlijk niet doen, want dat geld houden ze liever zelf. Je mag dus zeker kiezen voor iemand die jou geld of klanten belooft. Echter weet je nu dat een belofte niet hetzelfde als een garantie is. Iemand kan je van alles beloven, maar zonder garantie hoeven ze niets waar te maken.

Onbeperkt business support

Onbeperkt business consulting en marketing advies, speciaal voor ondernemers (to be) in een flexibel én betaalbaar jasje. Binnen 48 antwoord op je zakelijke vragen, zodat je snel verder kan met het starten, laten groeien en professionaliseren van je bedrijf. Zei iemand: ‘Best. Deal. Ever!?’

Wat kies jij: coach of consultant?

Uiteraard ben ik erg benieuwd naar wat jij nu zou kiezen. Er is geen goed of fout antwoord, misschien kan je zelfs beide goed gebruiken. Misschien ben je er nu achtergekomen dat je een ander type professional nodig hebt. Als jouw business consultant en marketeer, laat ik jou in ieder geval zelf de keuze maken. Ik hoop wel dat je door dit artikel weet, wat het verschil tussen een business coach en een business consultant is. Wil je meer lezen over consulting? Check dan zeker even mijn werkwijze, dat zal ongetwijfeld nog meer inzicht bieden.

Ken je een ondernemer die ook twijfelt over werken met een business coach of een business consultant? Pay it forward! Stuur dit gratis artikel door en help een andere Business Builder vooruit. Behulpzaam zijn is gratis. ‘Thanks for helping!’

Keep Building your Business!

Kaya-Quintana

P.S. Zijn er nog vragen?

1️⃣ Je mag mij altijd mailen via info@buildmybusiness.nl of een DM sturen op Instagram @buildmybusinessnl. Ik denk graag kort, maar krachtig met je mee.

2️⃣ Ken je een ondernemer die ook informatie over coaching en consulting kan gebruiken? Pay it forward! Stuur dit gratis artikel door en help een andere Business Builder vooruit. Behulpzaam zijn is gratis. ‘Thanks for helping!’

3️⃣ Schrijf je in voor None of your Business magazine, dan krijg je nieuwe artikelen vol tips automatisch in je inbox.

_ _ _ _ _ _

Hoi, ik ben Kaya-Quintana: business consultant en marketeer sinds 2015. Mijn doel is ervoor zorgen dat jij een bedrijf kan starten, laten groeien en professionaliseren op basis van je favoriete lifestyle:

✅ Eindelijk doen wat je wil, wanneer je het wil!

Klinkt goed, vind je ook niet? Precies! Daarom heb ik in dit artikel de verschillen tussen een business coach en een business consultant doorgenomen. Zodat je de juiste keuze kan maken voor jouw onderneming. Die keuze hoeft je geen duizenden euro’s per maand te kosten. Bij Build my Business kan je al voor €99,95 per maand gebruik maken van onbeperkt business consulting, coaching en marketing advies.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.