Mijn eerste workation in Italië: tips en tricks!

Let’s talk workations! Want die zijn, als je het mij vraagt, hartstikke leuk! Samen met mijn bestie Genevieve, heb ik in april een workation in Italië afgerond. We waren er vijf dagen, maar dat was voor mij net iets te kort. Ik wilde eigenlijk zeven dagen gaan, maar we kwamen helaas niet uit met de tickets en het hotel. Ik heb in ieder geval veel geleerd van deze eerste workation in Italië en ik deel mijn ervaringen graag met jou (in podcast aflevering 41). Wellicht kun jij daardoor ook een super fijne workation voor jezelf plannen, yay!

Wat is een workation?

Als je nog nooit van een workation hebt gehoord, dan leg ik graag kort maar krachtig uit wat het inhoudt. Hoogstwaarschijnlijk kun je het al een beetje uit het woord halen. Het is een vakantie slash werk trip. Sommige mensen gaan een paar dagen, weer anderen zijn maandenlang de hort op. Een workation kun je naar mijn inzicht indelen zoals je zelf wil, maar je kunt ook deelnemen aan een workation die door een organisator wordt ingericht.

Genevieve van Ambitieuzemensen.nl en ik gaven voor onze workation in Italië de voorkeur aan zelf plannen. Genevieve was al een paar keer in Rome geweest en ik had het geluk dat zij mijn gids wilde zijn. Daarnaast vond ik het fijn dat we zelf onze werktijden konden inplannen en dat we niet aan een programma gebonden waren. Immers ben ik ondernemer geworden om op mijn eigen tempo te werken en tijdens een workation is dat al helemaal belangrijk. Ik kom er namelijk ook voor mijn rust, haha!

Alhoewel ik het heel verleidelijk vind om deel te nemen aan zo’n georganiseerde workation, wilde ik mijn eerste toch zelf plannen. De meeste workations die door andere ondernemers worden georganiseerd bevatten namelijk vaak volle programma’s met allerlei activiteiten. Denk aan yoga, geitjes aaien en coaching. Dat zijn dingen waar ik absoluut geen behoefte aan heb. Alhoewel, geitjes aaien is geweldig, haha!

Tijdens een workation combineer je dus werk met een vakantie. Echter moet de reis wel comfortabel en in balans zijn. Voor je het weet ben je te veel aan het werk of juist te lang vakantie aan het vieren. Workations kun je deels van de belasting aftrekken, maar dan moet minstens 50% van de reis wel om werk draaien. Dat moet je ook kunnen bewijzen met bonnetjes, werkmails, meetings etc. Dit is overigens prima te doen!

Join the club!

Ontdek business coaching en consulting in een verbeterd én flexibel jasje. Word lid van De Coworking Club en maak gelijk gebruik van mijn hulp bij je zakelijke vraagstukken. Er staat van alles voor je klaar: een cursus, templates, scripts, live Q&A’s en masterclasses van experts. Sounds good right?

Waarom ik voor een workation heb gekozen

Een workation in Italië was voor mij dé manier om voorzichtig kennis te maken met reizen in mijn eentje. Met name omdat ik al zeker tien jaar niet op vakantie was geweest. De laatste keer dat ik in een vliegtuig zat, was ik twee jaar oud. En mijn laatste chill vakantie was met mijn familie naar Zuid Frankrijk. Meer dan twaalf uur met z’n alle en drie honden in een camper zitten was pittig. Heel eerlijk, het was de hel! Ik vind met mijn familie op vakantie gaan heerlijk, want ik ben graag bij hen. Maar mijn ouders zijn naar mijn mening gewoon niet zo goed in vakanties regelen waarvan je echt tot rust komt.

Met die laatste rotvakantie als herinnering in mijn brein, heb ik jarenlang tegen reizen opgekeken. Als je regelmatig meekrijgt dat vakanties regelen moeilijk is, dan kun je dat als de waarheid overnemen. Dat probleem had ik dus, oeps! Echter wilde ik daar van af en een workation in Italië leek de perfecte oplossing. Met name omdat je een workation volledig zelf kan inrichten en er ritme in kan houden door dagelijkse werktaken in te plannen. Je bent niet volledig aangewezen op een roosterloos bestaan, een idee dat me anxiety gaf. 

Ja, het grote onbekende in een vreemd land gaf me stress, haha! Ik kan er nu om lachen, maar nadat we de tickets en het hotel hadden geboekt, lukte dat niet. No joke, ik heb vanaf het boeken minstens zes paniekaanvallen gehad tot we het vliegveld binnenliepen. Plots was ik helemaal zen en dacht ik: ‘I’ve got this!’ Ik ken mezelf goed. Waardoor ik weet dat ik oude gedachten en ideeën makkelijk om zeep kan helpen, door mezelf het tegendeel te bewijzen. 

In dit geval door een nieuwe ervaring: ‘Op vakantie gaan is makkelijk en leuk!’ Dat heb ik voor mezelf bewezen door het gewoon te doen. Yep, nu mijn eerste workation erop zit wil ik meer, haha! Voordat we gingen, had ik door de anxiety (waarvan ik allang wist dat die onnodig was), wel heel erg behoefte aan structuur. Iets wat je ook voor een workation nodig hebt. Werk en vakantie combineren was daarom de perfecte combinatie voor mij. Daarnaast moest ik ook gewoon echt werken en kon ik dat door deze constructie prima doen.

Kies een goede reisgenoot

Ik ben absoluut geen workation expert, want ik heb net mijn eerste achter de rug. Echter zijn er wel een aantal dingen die ik heb gedaan die voor mede travel noobs handig zijn. Vooral als je net als ik last heb van anxiety en graag op alles voorbereid bent. Ik vind het zelf bijvoorbeeld fijn om zo veel mogelijk van tevoren uit te zoeken en klaar te zetten. Last minute mijn koffer inpakken is bijvoorbeeld niet mijn ding, haha! 

First things first! Een workation boeken kan natuurlijk ook in je eentje, maar ik was heel blij dat Genevieve met mij mee wilde. Ze heeft al aardig wat reizen erop zitten en vond het niet erg om van alles aan me uit te leggen. Het klinkt heel stom, maar zelfs iets simpels als een vlucht boeken, gaf me stress. Echter weet ik ook, dat als ik het een keer heb gedaan, ik het de tweede keer prima zelf kan. De uitleg van Genevieve over hoe alles nu werkt, was dus heel fijn!

Ik denk dan ook dat het een aanrader is om een workation te boeken met iemand die je goed kent. Iemand waarmee je prettig in een kamer kunt werken, terwijl jullie toch allebei je eigen ding doen. Genevieve is bijvoorbeeld ook marketeer, maar werkt met een ander type klant en heeft andere specialismen. We zijn ook al een tijdje vriendinnen en beiden lekker eerlijk. Hierdoor konden we makkelijk bij elkaar aangeven waar we behoefte aan hadden.

Zo hebben we ongeveer hetzelfde werkritme. We werken het beste in de ochtenden, genieten daarna graag van een goede lunch en willen even naar buiten. In de avond hadden we een momentje voor onszelf. Lekker douchen, Netflixen of even bellen met familie en partners. Alhoewel we niet alles op dezelfde manier doen, was het wel heel fijn dat er een rode lijn in onze werkdag zit. Dit maakte de workation echt top! Want werken ging prima en daarna vakantie vieren ging als vanzelf, love it!

Mijn praktische workation tips

Yep, ik hou het graag praktisch en daarom heb ik een lijstje met tips voor je. Ik heb ze per onderdeel beschreven voor een prettig overzicht. Voor deze workation in Italië zaten we vijf dagen in Rome, dus mijn tips zijn voor een deel op deze stad gericht. Uiteraard kun je gebruiken wat je nodig hebt en de rest vergeten of bewaren voor je eigen workation in Italië.

Het hotel

We kozen een hotel in het centrum van Rome, met een treinstation in de buurt. Hierdoor konden we te voet redelijk snel alle bijzondere plekken in Rome bereiken en makkelijk naar het vliegveld reizen. Dat is echt een pluspunt! Ik was geen fan van het hotel, want het was niet zo comfortabel als ik had gewild. De volgende keer zal ik zeker een iets duurder hotel kiezen, met oog op echt kunnen uitrusten. Een goed bed en een bad kunnen nemen is voor mijn volgende workation echt een prioriteit. 

En eerlijk is eerlijk, ik ben ook een luxepoes. Als ik op vakantie ga, wil ik me constant comfortabel voelen. Anders kom ik moeilijk tot rust. De volgende keer gaat er dus meer budget naar een luxe hotel. Ik heb ook heel wat allergieën en eczeem. Van tevoren het menu en het ontbijt kunnen checken is voor mij dus heel belangrijk. De kamer mag ook niet te stoffig zijn, want dan nies ik me de hele nacht kapot. Dit zijn kleine details die niet voor iedereen belangrijk zijn, maar wel goed om over na te denken.

Workation in Italië

Zo hadden we ook een kluis op de kamer voor de laptops. We gingen immers met aardig dure MacBooks op pad en die wil je zo goed mogelijk beschermen. Ook handig voor de reisverzekering die ik had afgesloten. Want die wil natuurlijk wel weten wat je zelf hebt gedaan aan het beschermen van je bezittingen, als er iets mis gaat. Verder was het hotel prima te doen voor vijf dagen. Ik zou er zelf niet weer logeren, maar wel bij een luxer hotel in dezelfde buurt want die was geweldig!

Ik zal dan ook van tevoren de wifi checken. Want die was in dit hotel niet al te best. Daarnaast waren ze vergeten om door te geven dat we een dag zonder stroom en dus zonder internet zouden zitten. Wegens werkzaamheden lag de hele straat plat. Nou, niet heel handig als je een deadline voor een klant hebt. Een extra werkplek-optie, zoals een coworking space of café in de buurt, is dan heel handig! Voor de volgende workation zal ik die ook vooraf googelen om eventuele wifi problemen op te vangen. Als laatste zou ik ook echt checken of de hotelkamer een bureau heeft, want vier dagen vanuit bed werken was onprettig voor mijn rug.

De reisperiode en ons workation rooster

Onze workation in Italië startte op 29 maart en eindigde op 4 april. We hadden ruim vier volledige werkdagen om te werken en een heel weekend om lekker ons eigen ding te doen. Omdat Genevieve en ik ongeveer deze workflow hebben, begonnen we op werkdagen om 09.00 met werken. Mails, meetings en uiteraard gewoon taken uitwerken stonden op het programma. Om 12.00 of 13.00 hadden we een ‘hard stop.’ Dan gingen we lunchen en daarna de hort op. Hadden we dat niet gedaan, dan zaten we waarschijnlijk nu nog te werken, haha!

In de avond gingen we lekker lang uit eten en daarna chillen op de hotelkamer. Echter kregen we beiden veel creatieve brainwaves, waardoor we in de avond ook weleens aan onze eigen bedrijven werkten. Zo kreeg Genevieve een paar goede business ideeën en zag ik weer helder voor me hoe ik een lancering wilde plannen. Dit was dan ook een fantastisch resultaat van deze workation. Het gaf ons weer de energie en creativiteit om ook onze eigen bedrijven van nieuwe input en optimalisaties te voorzien.

In het weekend hebben we op beide dagen een of twee grote bezienswaardigheden in Rome bezocht. Het was drukker dan doordeweeks, maar alsnog redelijk goed te doen. We zijn namelijk net voor het hoogseizoen naar Rome gegaan en dat bleek een goede beslissing. De prijzen voor eten, drinken en attracties waren redelijk. Maar ook de vlucht en het hotel waren prima betaalbaar. 

Voor mijn volgende workation zal ik ook zeker in het voor of na een hoogseizoen boeken. Dit geeft je namelijk genoeg tijd om rustig een stad of regio te verkennen. Maar ook om in de ochtenden rustig te werken in je hotelkamer, zonder al te veel overlast van andere gasten. Het is overigens een goed idee om van tevoren online tickets voor bezienswaardigheden te boeken. Vooral in Rome waren er al veel toeristische attracties niet meer te bezichtigen omdat het te druk was of omdat er geen kaartjes meer waren.

De kleine details

Inmiddels heb ik geen anxiety meer. Als ik nu in mijn eentje zou moeten reizen, zou ik het heerlijk vinden. Ik ben de volgende workation daarom nu aan het plannen. Echter had ik voor deze workation in Italië wel anxiety. Daarom heb ik extra op de kleine details gelet. Misschien weet je het al, maar ik ben fan van journalen. Daarom heb ik een aparte travel journal gemaakt, vol met lijstjes. Denk aan een inpaklijstje, dingen die in huis gedaan moeten worden en een lijstje voor al mijn tech.

Een week voor de reis had ik ook mijn koffer open op de bank neergelegd. Iedere keer als ik er langs liep, gooide ik er iets in dat belangrijk was. In mijn travel journal hield ik dan bij voor welk lijstje ik al iets had gedaan. Systematisch mijn koffer inpakken op basis van een lijstje gaf me heel veel rust. Maar ook simpele dingen zoals bevestigingen van het hotel en de vliegtuigmaatschappij uitprinten en in DropBox zetten. Cos you never know! Ik ben graag op alles voorbereid.

Ik had ook een vakantie-reply voor mijn mail ingesteld. Omdat het een workation betrof, was ik per dag iets minder aan het werk. Door zo’n reply wisten potentiële en huidige klanten meteen dat ik misschien in het vliegtuig zat of tijdelijk iets minder bereik zou hebben. Op deze manier communiceren dat ze een beetje geduld moesten hebben, was een heel goed plan! Hierdoor kon ik de tijd nemen om het vakantie gedeelte van de workation goed te benutten, zonder steeds mijn inbox te checken. Trust me, dat is heel fijn!

Mijn travel journal heb ik overigens naar Italië meegenomen. In de avonden kon ik zo kleine reisverslagen schrijven. Leuk ter herinnering, maar ook fijn om middels schrijven de dag te verwerken. Zo heb ik nu een lijstje van goede restaurants met mijn eigen reviews uitgewerkt. In mijn journal heb ik ook bonnetjes en visitekaartjes geplakt. Op die manier heb ik ook ‘bewijs’ van mijn uitgaven en wat ik precies in Rome heb gedaan. Voor de btw-aangifte kon ik zo ook makkelijk alle bonnetjes weer terugvinden en bij mijn boekhouder aanleveren.

Workation in Italië

Mijn eerste workation in Italië…

Was zeker geslaagd! Om dit artikel af te sluiten raad ik je zeker een workation aan. Een korte vakantie slash werktrip kan je helpen om uit een sleur of saaie omgeving te stappen. Ik heb bijvoorbeeld, ondanks de zeer harde bedden, mega goed geslapen. Iets wat mij thuis al maanden niet lukt, want: luidruchtige buren. Het vele bewegen door het te voet verkennen van de stad, hielp goed mee bij het lekker afgemat zijn aan het einde van de dag.

Per dag liepen we zo’n tien tot elf kilometer door heel Rome heen. In het weekend wist ik Genevieve te overtuigen om van die leuke elektrische stepjes te scoren. Oh man, dat maakte door Rome crossen nog leuker! Die dingen gaan namelijk hard en ze zijn heel betaalbaar. We hadden voor zo’n €8 zo’n tien ritjes à dertig minuten. Heerlijk als je blaren hebt en gewoon even niet al die hobbelige straatjes wil door strompelen.

Voor mijn bedrijf was het ook heel gunstig. Mijn klanten kregen vanuit Italië de content die ze nodig hadden. En ik kon in de middagen met iets totaal anders bezig zijn. Thuis blijf ik namelijk uren achter de computer hangen en loop ik soms vast omdat ik input mis. Terwijl ik dit artikel schrijf is het buiten grijs en grauw. In Italië was het al om 09.00 zonnig en liepen we ‘s middags zonder jas door de stad onder een heerlijk stralend zonnetje. 

Ik was eerlijk gezegd ook heel teleurgesteld toen ik besefte dat ik weer naar huis moest. Zodra ik mijn appartement binnenliep voelde ik me stiekem een beetje deprie. Want het was donker en alles was nog steeds hetzelfde, blegh! Don’t get me wrong, ik hou van Holland maar ik miste gelijk het bruisende Rome. Die energie die daar hangt maakte me blij. Vijf dagen was echt te kort om tot rust te komen, maar wel perfect voor een workation waardoor ik weer lekker gemotiveerd uit Italië terugkwam.

Ik wil zeker nog eens terug naar Italië, maar dan naar een rustige streek. Ik zie een locatie met een zwembad voor me, haha! Ja, ik wil graag in mijn fancy zwemstring bij een zwembad zitten. In de ochtend lekker werken, in de middag lekker tukken, zwemmen, eten, feesten, verkennen en de volgende dag alles precies zo doen. Heerlijk, can’t wait! Wat zou jij doen tijdens een workation in Italië?

Heb je nog vragen of opmerkingen over workations?

Zo ja, drop een comment of mail mij via info@buildmybusiness.nl. Meestal reageer ik binnen 48 uur, tenzij het weekend of een feestdag is. Ik denk graag met je mee voor kort, maar krachtig advies. Ik vind het leuk, maar ook belangrijk om op deze manier behulpzaam en nuttig te zijn. Je kan ook meteen lid worden van De Coworking Club waar je mij elke werkdag kunt bereiken. In dat geval zie ik je in ons online clubhuis!

Keep Building your Business,

Kaya-Quintana

P.S. Pay it forward! Ken je een andere ondernemer die wat hulp bij het ondernemen kan gebruiken? Deel dit gratis artikel zodat we samen zoveel mogelijk Business Builders vooruit kunnen helpen. Helpen is gratis!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.